Harva pystyy lopettamaan sipsien syöntiä yhteen perunalastuun, ja välillä pizzanhimoa vastaan on liian vaikeaa taistella. Osa tuntee olevansa hiilihydraatti- tai sokerikoukussa, mutta onko tunteella oikeasti tieteellistä perää?
Hiilihydraatit, tuttavallisemmin hiilarit, ovat ihmisen perusravintoaineita, joista elimistö saa nopeasti energiaa ja joita tarvitaan elimistössä esimerkiksi aineenvaihdunnallisiin tehtäviin. Hiilihydraatteja saa monista eri lähteistä, joista osaa pidetään terveellisinä ja osaa epäterveellisinä.
Esimerkiksi viljatuotteet, kasvikset, juurekset, hedelmät ja marjat sisältävät ”hyviä” ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka pitävät verensokerin ja insuliinin erityksen tasaisena. Sen sijaan pizza, hampurilaiset, ranskanperunat, sipsit ja karkit taas ”huonoja”, nopeasti verensokeria ja insuliinitasoja nostavia hiilihydraatteja.
Ihmisen ajatellaan koukuttuvan erityisesti jälkimmäisiin ”höttöhiilareihin”. The New York Timesin haastattelema, sokeria ”myrkyksi” kuvaava Kalifornian yliopiston professori Robert Lustig kuvailee, että mitä enemmän insuliinia elimistö vapauttaa, sitä enemmän ihminen hiilihydraatteja himoaa.
Tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että hiilihydraatteihin saattaa todella olla mahdollista koukuttua, kertoo Healthline. Toistaiseksi asiaa on tutkittu melko vähän, ja tuloksiin voivat vaikuttaa monet muut seikat kuin pelkät hiilihydraatit. Hiilaririippuvuuteen kannattaakin suhtautua varoen.


