Voiko leipään jäädä oikeasti koukkuun? Näin tiede vastaa kysymykseen hiilaririippuvuudesta

Harva pystyy lopettamaan sipsien syöntiä yhteen perunalastuun, ja välillä pizzanhimoa vastaan on liian vaikeaa taistella. Osa tuntee olevansa hiilihydraatti- tai sokerikoukussa, mutta onko tunteella oikeasti tieteellistä perää?
Hiilihydraatit, tuttavallisemmin hiilarit, ovat ihmisen perusravintoaineita, joista elimistö saa nopeasti energiaa ja joita tarvitaan elimistössä esimerkiksi aineenvaihdunnallisiin tehtäviin. Hiilihydraatteja saa monista eri lähteistä, joista osaa pidetään terveellisinä ja osaa epäterveellisinä.
Esimerkiksi viljatuotteet, kasvikset, juurekset, hedelmät ja marjat sisältävät ”hyviä” ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka pitävät verensokerin ja insuliinin erityksen tasaisena. Sen sijaan pizza, hampurilaiset, ranskanperunat, sipsit ja karkit taas ”huonoja”, nopeasti verensokeria ja insuliinitasoja nostavia hiilihydraatteja.
Ihmisen ajatellaan koukuttuvan erityisesti jälkimmäisiin ”höttöhiilareihin”. The New York Timesin haastattelema, sokeria ”myrkyksi” kuvaava Kalifornian yliopiston professori Robert Lustig kuvailee, että mitä enemmän insuliinia elimistö vapauttaa, sitä enemmän ihminen hiilihydraatteja himoaa.
Tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että hiilihydraatteihin saattaa todella olla mahdollista koukuttua, kertoo Healthline. Toistaiseksi asiaa on tutkittu melko vähän, ja tuloksiin voivat vaikuttaa monet muut seikat kuin pelkät hiilihydraatit. Hiilaririippuvuuteen kannattaakin suhtautua varoen.
Viitteitä hiilaririippuvuudesta
Vuonna 2013 ilmestyneessä pienessä tutkimuksessa havaittiin, että korkean glykeemisen indeksin ruoat – eli ne ruoat, jotka nostavat nopeasti verensokeria ja insuliinitasoja – aktivoivat ylipainoisten miesten palkitsemisesta ja mieliteoista vastaavaa aivojen aluetta. ”Höttöhiilareita” syötyään miehet olivat nälkäisempiä kuin ”hyviä” hiilihydraatteja syötyään. Tulos vihjaa, että puhdistetut hiilihydraatit voivat vaikuttaa aivokemiaan.
Vuonna 2018 julkaistussa meta-analyysissä korkean glykeemisen indeksin ruokien huomattiin voivan laukaista riippuvuusoireita. Korkean glykeemisen indeksin ruokien huomattiin vaikuttavan mielihyvän kokemuksia aiheuttavan ja tunteiden sääntelyn osallistuvan dopamiinin tuotantoon.
Hiirikokeissa on jo aiemmin huomattu, että sokeri – tunnettu "pahishiilari" – voi aiheuttaa riippuvuutta. Vuonna 2008 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että runsas sokerin saanti aktivoi samoja aivoreittejä kuin riippuvuutta aiheuttavat huumeet. Sokeri näytti eläinkokeissa vapauttavan elimistössä dopamiinin lisäksi opioideja.
Jatkotutkimuksessaan tutkijat huomasivat, että sokerista vieroitetut hiiret olivat ahdistuneita ja niiden dopamiinin tuotanto oli heikentynyt.
Kriitikot muistuttavat, että syömiseen vaikuttaa muukin
Kritisoijat ovat huomauttaneet, että hiilaririippuvuutta selvittävät tutkimukset perustuvat vähäiseen näyttöön, ja siitäkin suuri osa on saatu eläinkokeissa.
Vuonna 2017 ilmestyneessä tutkimuksessa, johon osallistui lähes 1500 opiskelijaa, tutkijat havaitsivat, että sokeripitoisuutta enemmän ”ruokariippuvuuden” riskiin vaikutti ruoan energiapitoisuus sekä yksilölliset syömiskokemukset.
Höttöhiilarien koukuttavuuden tutkimista haastaa myös se, että tyypillisesti esimerkiksi pizza, ranskalaiset tai keksit sisältävät hiilihydraattien lisäksi paljon rasvaa, suolaa ja sokeria. Lisäksi ne ovat pitkälle prosessoituja.
On myös huomattava, että syöminen on monimutkainen tapahtuma, jossa ruoka-aineisiin kytkeytyvät sosiaaliset tekijät, opitut käyttäytymismallit sekä esimerkiksi kehonkuva. Myös mahdolliset syömishäiriöt vaikuttavat keskeisesti syömiseen.
Univaje lisää hiilarihimoa
Myös univaje lisää tutkitusti höttöhiilareiden ja sokerin himoa.
Vuonna 2018 ilmestynyt pieni tutkimus vihjasi, että univaje muuttaa aivojen aktiivisuutta ja sekoittaa aivojen palkitsemisjärjestelmää. Väsyneenä ihminen sortuu tutkimuksen mukaan herkemmin ylihinnoiteltuun pikaruokaan.
Myös laajemman, noin 500 naisen otantaan perustuvan, tuoreen tutkimuksen mukaan huonojen yöunien jälkeen ihmisillä on tapana ylensyödä ja syödä ravintoköyhiä ruokia.
Ruokariippuvuus on kiistelty aihe
Hiilari- tai sokeririippuvuus onkin asiantuntijapiireissä kiistelty aihe. Esimerkiksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Niina Kaartinen kertoiMTV Uutisille vuonna 2018, että suhde sokeriin on pitkälti kirjoitettu ruokakulttuuriimme.
Mainostaminen, tuotteiden asettelu sekä terveysbuumin ja nautinnon välinen ristiriita voivat saada sortumaan kerta toisensa jälkeen jättimäiseksi kasvaneisiin karkkipusseihin, vaikka kyse ei olisi varsinaisesta riippuvuudesta.
Lue lisää: Sari on syönyt vuosia karkkipussin päivittäin, poika laittaa sokeria leivän päälle – asiantuntija kertoo, miten sokerikoukku katkaistaan
Vaihda höttöhiilarit runsaskuituisiin
Tutkimusaineisto vihjaa, että jos hiilihydraatit aiheuttavat riippuvuutta, kyse on käytännössä höttöhiilareista, ei "hyvistä" hiilihydraateista.
Vaalea leipä ja pasta, pikaruoka, leivonnaiset ja karkit on syytä jättää herkutteluhetkiin yleisen terveytensä nimissä. Korkean glykeemisen indeksin ruokia syövillä on tutkimuksissa todettu olevan esimerkiksi suurentunut suolisto- ja kohtusyövän riski.
Sen sijaan riittävä kuidunsaanti auttaa painonhallinnassa ja pienentää näin ollen myös lukuisten lihavuuden liitännäissairauksien riskiä. Lisäksi runsaskuituinen ruokavalio on yhdistetty pienentyneeseen suolistosyöpien riskiin. Kuituja saa helposti esimerkiksi ruisleivästä, täysjyvästä, juureksista ja hedelmistä, jotka ovat myös hyvin hiilihydraattipitoisia.
Lähteet: Healthline, The New York Times, Terveyskirjasto, THL, Ruokatieto.fi
Uusimmat
-
16:18
Berliiniläismuseo vaihtoi nimeään Ukrainan sodan takia
-
16:00
MTV seuraa: Espanjan GP:n aika-ajot – F1-kärkitalleilla edessä hurja taistelu sadasosista
-
15:50
MTV seuraa: Siinä ei kauaa nokka tuhissut! Filppula nakuttaa Leijonat johtoon!
-
15:43
Kalle Rovanperä pitää järjen visusti mukana voittotaistelussa – "Katsotaan, mitä siellä käy"
-
15:31
Taaperon jalka murtui leikkipuistossa – äiti varoittaa nyt muita virheestään
-
15:28
Elokapina osoittanut tänään mieltä yhdeksässä eri kaupungissa – mielenosoittajat "liimautuivat" vaatekauppojen näyteikkunoihin – katso kuvat!
-
15:25
Näin ilman viimeistä ruusua jäänyt Henna suhtautuu Bachelor 2022 -sarjan loppuratkaisuun: "Kun Timon silloin viimeisellä kerralla näin..."
-
15:13
Ferrari, Red Bull ja Mercedes kovaan taisteluun F1-paalupaikasta – Valtteri Bottas urakoi kierroksia
-
15:12
Miten ruotsalaissingot päätyivät kurdimilitanteille? Asiantuntija tyrmää Turkin levittämän väitteen: "Mahdoton ajatus"
-
15:12
Turkki on ollut Natolle vaikea kumppani jo vuosia – nyt se teki itsestään entistä hankalamman kiristämällä Natoa: "Epäluotettava vaikutelma"
-
15:12
USA lannisti Tre Kronorin trillerissä – tätä se tarkoittaa Leijonien lohkovoiton kannalta
-
15:09
Jääkiekon MM-kisat 2022: Otteluohjelma, tulokset ja tv-lähetykset
-
14:57
Venäjä kielsi Joe Bidenilta tulon maahan, Biden hyväksyi 38 miljardin euron apupaketin Ukrainalle – MTV seuraa sotaa
-
14:55
On hyvin mahdollista, että apinarokkoa tulee ilmaantumaan myös Suomessa – "Ei ole tulossa koronaviruksen kaltaista pandemiaa"
-
14:47
Ex-brittivakooja: Putin on vakavasti sairas – "Kokoukset on jaettu osiin, jotta hän saa hoitoa"
-
14:45
Miro Heiskasen dominointi alkoi välittömästi MM-jäällä – Monsterimonni lyttää eilisen vastustajan
-
14:30
Monet miestähdet ovat turvautuneet kauneusoperaatioihin – tiesitkö heidän käyneen kirurgin veitsen alla?
-
14:16
Koronaministeri Lindén: Kesän juhlia voi viettää normaalisti, mutta uuteen tautiaaltoon varaudutaan: "Emme tiedä, millaisia muunnoksia syksyllä on"
-
14:15
Greta Thunberg sai suomalaisen Maailmanmuuttaja-palkinnon – tavoistaan poiketen suostui ottamaan palkinnon vastaan
-
14:02
Vasta 15-vuotias suomalainen superlupaus vakuutti isot nimet – uusi koti maailman parhaassa CS-akatemiassa
-
Lataa lisää