Ravitsemusasiantuntija nimeää helpon laihtumiskeinon: Lisää yksi oleellinen asia ruokavalioosi, niin paino lähtee putoamaan

8:22
Millainen ruokailurytmi on suomalaisille paras? Fazer Labin ravitsemustieteiden tohtori Marika Laaksonen kertoo suomalaisen ruokailukulttuurin välipalaistumisesta.

Riittävä kuidunsaanti on yksi oleellisimmista painonpudotusta edistävistä ruokavaliovalinnoista. Kuitua kannattaa syödä eri ruokien muodossa, muistuttaa laillistettu ravitsemusterapeutti.

Kuinka paljon kuitua pitää syödä, jos haluaa laihtua? Amerikkalainen laillistettu ravitsemusterapeutti Whitney English Tabaie muistuttaa, että kuitu edistää ruoansulatusta ja auttaa pitämään kylläisenä pidempään. Tämä puolestaan voi johtaa siihen, että ihminen sortuu epätodennäköisemmin ylensyöntiin ja naposteluun aterioiden välissä.

Kuiduilla on tutkitusti merkitystä painonhallinnassa ja ne ovat Tabaien mukaan helppo tapa edistää laihtumista. Kuitu myös hidastaa glukoosin vapautumista verenkiertoon, mikä ehkäisee energiapiikkien ja -romahdusten syntyä. Koska kuidusta ei irtoa juurikaan energiaa, se ikään kuin laimentaa annoksen energiapitoisuutta eli pienentää energiatiheyttä.

Muista juoda myös vettä

Ravitsemusterapeutti muistuttaa, että kuitupitoinen ruokavalio edellyttää myös riittävää nesteytystä. Muista siis juoda vettä runsaasti.

Näin päivän kuitutarve täyttyy:

 • 1/3 kuidun tarpeesta saat puolesta kilosta kasviksia, marjoja ja hedelmiä
 • 1/3 kuidun tarpeesta saat neljästä viipaleesta kuitupitoista täysjyväviljaleipää
 • 1/3 kuidun tarpeesta saat lesepuurosta, johon on lisätty siemeniä ja pähkinöitä

Lähde: Syöhyvää.fi

– Älä ryhdy syömään yhtäkkiä runsaskuituisesti, jos et aiemmin ole syönyt. Liian nopea kuitujen lisääminen yhdistettynä liian vähäiseen vedenjuontiin voi aiheuttaa vatsaongelmia, kuten ummetusta. Lisää kuitupitoisia ruokia pikku hiljaa ruokavalioosi ja juo paljon vettä.

Suomessa kuitua suositellaan saatavaksi vähintään 25–35 grammaa päivässä. Kuitua kertyy monista eri ruoka-aineista pitkin päivää. Hyviä kuidun lähteitä ovat esimerkiksi täysjyväviljatuotteet ja tietyt kasvikset, hedelmät, marjat ja pähkinät.

Näin lisäät helposti kuitua ruokavalioon

Tässä muutamia helppoja tapoja lisätä ruokavaliossa kuidunsaantia:

 • Käytä leivän päällä voin sijaan esimerkiksi pähkinävoita tai avokadoa
 • Lisää papuja esimerkiksi smoothieiden, keittojen ja perunamuusin sekaan.
 • Ripottele siemeniä salaatin päälle
 • Dippaile sipsien sijaan esimerkiksi porkkanoita tai paprikoita guacamoleen
 • Lisää siemeniä tuorepuuron joukkoon
 • Vaida leivonnassa tavalliset vehnäjauhot täysjyvävehnäjauhoihin
 • Kokeile erilaisia, kuitupitoisia pastalajikkeita
 • Kiinnitä huomiota ostamiesi elintarvikkeiden kuitupitoisuuteen. Suosi runsaskuituisia tuotteita!

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja