Viron Kaja Kallas vertaa Venäjä-pakotteita leikkaukseen ilman puudutusta: "Venäjä toivoo kestävänsä kipua pidempään"

Viron Kallaksen ja Suomen Orpon tiedotustilaisuus 17:05
Katso Kallaksen ja Orpon tiedotustilaisuus suorana tästä.

Viron pääministeri Kaja Kallas on vierailulla Suomessa ja pitää kello 14.30 yhteisen tiedotustilaisuuden Suomen pääministeri Petteri Orpon kanssa. Voit katsoa tiedotustilaisuuden suorana videolta.

Tiedotustilaisuudessa Petteri Orpo kertoi, että keskustelua käytiin muun muassa Itämeren ja rajaturvallisuudesta sekä energiasta.  Hän myös vakuutti, että Ukrainaa tuetaan niin pitkään kuin mahdollista.

Kallas totesi myös, että Ukrainaa tuetaan niin pitkään kuin tarpeen. Hän totesi, että Viroa ja Suomea yhdistävät heidän aggressiivinen naapurinsa, eli Venäjä. Kallas peräänkuulutti, että Venäjään kohdistuvia pakotteita tulee jatkaa ja tarvittaessa myös kiristää. Hänen mukaansa Venäjä laskee sen varaan, että Ukrainaa tukeva länsi väsyy ensin.

Se on kuin operaatio ilman puudutusta. Venäjä vain toivoo kestävänsä kipua pidempään, Kallas lainaa nimettömäksi jätettyä virolaista tiedustelu-upseeria.

Viron pääministeri luottaa Puolan jatkavan Ukrainan tukemista vaaleista huolimatta

Kaja Kallas luottaa, että Puolan tuki Ukrainalle pysyy vahvana myös jatkossa, vaikka Puolassa on ensi kuussa vaalit. Kallas huomautti, että kaikki Puolan puolueet ovat luvanneet jatkaa Ukrainan sotilaallista tukea.

Puolan tuen jatkumiseen luotti myös pääministeri Petteri Orpo.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki herätti äskettäin hämmennystä antaessaan ymmärtää, että Puola lopettaisi aseiden toimittamisen Ukrainaan.

Kallas: Venäjän kanssa ei synny kestävää rauhaa ilman maan joutumista vastuuseen

Aiemmin tämään Kallaksen arvioi, että Venäjän kanssa ei saavuteta kestävää rauhaa ilman, että maa joutuu vastuuseen hyökkäyssodastaan ja sotarikoksistaan.  Haastattelussa Kallas arvioi, että jos Venäjä pääsisi jälleen kerran luistamaan vastuusta, maa toimisi seuraavan kerran vieläkin röyhkeämmin.

Kallaksen mukaan länsimaiden yhtenäisyys Ukrainan tukemisessa ei ole vielä murentumassa, vaikka eri demokraattisissa liittolaismaissa on odotetusti noussut esiin myös kotimaisia huolenaiheita.

Venäjä pyrkii Kallaksen mukaan pelaamaan eri länsimaissa esiintyvillä peloilla muun muassa vihjaillen ydinaseiden käytöstä. Tällainen pelon lietsonta täyttää terrorismin määritelmän, eikä sille pidä antaa periksi, Kallas sanoo.

MTV Tallinnassa: Viron pääministerin ympärillä kuohuu aviomiehen Venäjä-kytkösten takia 6:48
MTV vieraili Tallinnassa 29. elokuuta: Viron pääministerin ympärillä kuohuu aviomiehen Venäjä-kytkösten takia – katso video!

Lue myös:

    Uusimmat