Mainos

Viron hallitus eroaa

Viron pääministeri Mart Laar eroaa ja samalla koko hallitus jättää tehtävänsä.

Mart Laar kertoi eroavansaa iltapäivällä maan parlamentissa pitämässään puheessa. Laar ilmoittaa eroavansa 8. tammikuuta.

Viron hallitus kaatui hallituskumppaneiden keskinäiseen luottamuspulaan. Kolme puoluetta, sosiaalidemokraattinen Maltilliset, kristillis-demokraattinen Isänmaanliitto ja markkinatalous-liberaali Reformipuolue solmivat yhteistyösopimuksen ennen vuoden 1999 parlamenttivaaleja. Yhteistyö hallituksessa sujui puolueiden poliittiset eroavaisuudet huomioiden hyvin viime kesään asti. Silloin puolueet ajautuivat erilleen jokaisen ajaessaan omaa ehdokastaan presidentiksi.

Koska hallitusrintama ei löytänyt yhteistä ehdokasta, presidentiksi tuli opposition ehdokas. Presidentinvaalien jälkeen poliittinen yhteistyö on kangerrellut. Viime viikon torstaina yksi hallituspuolueista, Reformipuolue, solmi yhteistyösopimuksen suurimman oppositiopuolueen, Keskustapuolueen, kanssa ja pudotti hallituskumppaninsa Tallinnan kaupunginvaltuustosta. Aikaisemmin Kolmiliitoksi kutsutut puolueet olivat pitäneet valtaa niin Tallinnassa kuin parlamentissakin. Tämä porukan pettäminen oli hallituskumppaneille liikaa ja pääministeri Mart Laar käytti mahdollisuuttaan hajottaa hallitus.

Millainen on uusi hallitus, on vielä täysin auki. Parlamentin voimasuhteet mahdollistavat Keskustapuolueen ja Reformipuolueen yhteisen hallituksen, jos sitä tukevat venäläiset kansanedustajat. Toinen mahdollisuus on vähemmistöhallitus ja kolmas vaihtoehto ennenaikaiset parlamenttivaalit.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.