Mainos

Virkkunen: Uusia kuntarajoja suunnitellaan jo

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) on unelmapestissään. Uusi hallitus on antanut hänelle valtuudet myllätä koko kuntakentän aivan uuteen uskoon.

– Olen todella innostunut uudesta työstäni, sillä tässä hallitusohjelmassa halutaan tehdä todella merkittäviä uudistuksia. Se että koko hallitus on tästä niin yksimielinen, antaa hyvä selkänojan työhöni, Virkkunen sanoo.

Virkkusen mielestä uudistettavaa riittää, sillä nykyinen kuntarakenne ei enää vastaa nykypäivän tarpeita.

– Nykyinen kuntarakenne syntyi noin sata vuotta sitten, kun ihmiset halusivat pieniä kuntia päästäkseen tekemään kirkkomatkoja näppärästi hevosella. Sen jälkeen ihmisten elämä ja asiointi ovat muuttuneet melkoisesti, mutta kuntarajat ovat pysyneet liki ennallaan.

Himmeleistä halutaan eroon

Virkkusen mukaan viime vuosien palvelurakennemuutokset ovat luoneet vaikeaselkoisia hallintohimmeleitä. Milloin palveluista vastaa kunta, milloin kuntayhtymä tai jonkinlainen muu yhteenliittymä.

– Enää ei välttämättä tiedetä, missä valta ja vastuu ovat. Tavoitteena onkin, että selkeä peruskunta, jonne asukkaat maksavat veronsa, päättäisi palveluista ja järjestäisi ne, Virkkunen kuvaa.

Virkkusen mukaan hänen kotiministeriössään valtiovarainministeriössä tehdään jo sormiharjoituksia kartoilla siitä, miltä uusi kuntarakenne voisi näyttää. Hänen mielestään kuntien rajojen tulisi määräytyä ihmisten työssäkäynti- ja asioimisalueiden mukaan.

Virkkusen entiselle hallituskumppanille keskustalle kokoomuksen ja SDP:n suunnitelmat kuntien varalle ovat olleet myrkkyä. Keskustan mukaan uusi hallitus haluaa ajaa kuntia pakkoliitoksiin.

– Ihmettelen, mitä keskustalla on näitä vahvoja peruskuntia vastaan. Sehän on erinomainen malli, jos meillä on kuntakenttä, joka pystyy järjestämään hyvät palvelut.

Rentoutusta ruohoa leikkaamalla

Virkkusen mies Matti Mäkinen toimii kunnanjohtajana keskisuomalaisessa Hankasalmen kunnassa. Virkkunen ei muista, että olisi saanut mieheltään ohjeita uuteen työhönsä.

– Ei meillä varsinaisesti sellaista meininkiä ole, että puhuttaisiin kunta-asioista. Vaikka ne ovat kiinnostavia, niin eivät ne ihan niin kiinnostavia kuitenkaan ole, että ihmiset jaksaisivat niistä yötä päivää puhua, Virkkunen naurahtaa.

Kesästä kuntaministeri nauttii kotikonnuillaan Keski-Suomessa. Kunnalla ei kuitenkaan ole niin väliä, pääasia, että on lämmintä.

– Unelmien rentoutumispäivä on sellainen, että aurinko paistaa ja on lämmintä. Hyvä olisi, jos vettä olisi ympärillä. Yksi lempipuuhistani on ruohon leikkaaminen, se on tosi mukavaa. Sen jälkeen on kivaa istua tuolissa ja lukea hyvää kirjaa, Virkkunen haaveilee.

Tuskalla ja työllä kokoon kyhättyä uutta hallitusta on nimitetty milloin kirppusirkukseksi, milloin kaikilla mausteilla ryyditetyksi hyytelöksi. Mutta keitä tässä hallituksessa istuu?

Tässä juttusarjassa tapaamme joka arkipäivä yhden uusista ministereistämme. Ministerit pääsevät pohtimaan oman salkkunsa sisältämiä haasteita ja kertomaan myös siitä, mitä kiireisen poliitikon kesänviettoon kuuluu. Sarja lähetetään myös Radio Novassa arkisin kello 12.30.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.