Mainos

Viranomaiset: Pokemon ei sisällä piilomainontaa

Telehallintokeskus on todennut, että lastenohjelma Pokémon ei nykyisessä muodossaan sisällä ohjelman oheistuotteisiin liittyviä mainosviestejä.


Telehallintokeskus otti MTV3-kanavalla esitettävän Pokemon-lastenohjelman tutkittavakseen yleisöltä tulleiden tiedustelujen vuoksi. Niissä epäiltiin, että Pokemon-ohjelma sisältää lapsille kohdistettuja mainosviestejä, joilla markkinoidaan ohjelman oheistuotteita.

Pokemon on animaatiosarja, jota on esitetty MTV3-kanavalla marraskuusta 1999. Sen keskeisiä hahmoja ovat Pokemon-olennot, joita sarjan lapset keräävät. Ohjelmasarjan jokaisessa jaksossa esitellään uusi Pokemon-hahmo. Ohjelmasarjan perustana on Nintendon Pokemon-niminen Game Boy -peli. Sarjaan liittyy myös erilaisia oheistuotteita, muun muassa keräilykortteja ja leluja.

Ohjelman lopussa esitetyssä Pokérap-laulussa keskeisenä sanomana on kerääminen. Pokérap sisältää muun muassa ilmauksen "kaikki kerätään". Laulussa luetellaan Pokémon-hahmojen nimiä ja kerrotaan, että hahmoja on yhteensä ainakin 150. Laulun lopussa ruutuun tulee teksti "gotta catch em all". Telehallintokeskuksen saamissa yleisöviesteissä on kiinnitetty erityistä huomiota Pokerap-laulussa mahdollisesti esiintyvään piilomainontaan.

Telehallintokeskus katsoo, että laulu sisältää lapsille suunnattua markkinointiviestintää, jota voidaan pitää piilomainontana. Laululla houkutellaan lapsia keräämään ohjelman oheistuotteita, ja englanninkielinen teksti vahvistaa laulun suomenkielistä sanomaa.

Asian käsittelyn aikana MTV Oy on oma-aloitteisesti poistanut ohjelman lopussa esitetyn Pokerap-laulun, jonka epäiltiin sisältävän mainonnanomaisia viestejä. MTV Oy on neuvottelujen yhteydessä ilmoittanut, että ohjelman konseptia muutoinkin tarkistetaan.

Telehallintokeskus ei kiellä ohjelmia

Julkisuudessa käydyssä Pokemon-keskustelussa on ollut esillä ohjelman kieltäminen. Telehallintokeskus voi puuttua esimerkiksi ohjelman sisältämään piilomainontaan, mutta ei kieltää ohjelman esittämistä. Telehallintokeskus voi antaa televisiotoiminnan harjoittajalle huomautuksen tai kehottaa korjaamaan havaitut epäkohdat.

Telehallintokeskuksen tehtävänä on valvoa erityisesti televisio-ohjelmistoihin sijoitettua mainontaa ja sponsorointia. Asioita otetaan käsiteltäviksi sekä omien havaintojen että yleisöltä tulevien viestien perusteella. Televisiotoiminnan valvonnasta on säädetty televisio- ja radiotoiminnasta annetussa laissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.