Mainos

Virallinen Turkki hinkuu edelleen EU:hun

Saariselällä vieraileva Turkin varapääministeri Ali Babacan vakuuttaa, että Turkki on edelleen erittäin kiinnostunut EU-jäsenyydestä. Turkkilaisten keskuudessa EU-kiinnostus on kuitenkin romahtanut.

– EU on meille erityinen, koska sillä on niin vahvoja ideoita ja arvoja, että ne ovat tuoneet yhteen 27 maata, totesi Turkin varapääministeri Ali Babacan MTV3 Uutisten haastattelussa Saariselällä.

– Anoimme EU-jäsenyyttä 1959. Olemme olleet aika kärsivällisiä, hän jatkaa.

Tavallisia turkkilasia EU kiinnostaa kuitenkin aina vain vähemmän. Kun neuvottelut viimein aloitettiin vuonna 2005, 70 prosenttia turkkilaisista halusi EU:n jäseneksi. Nyt määrä on enää 33 prosenttia.

Osaltaan tähän on vaikuttanut se, että Turkissa on nähty roima talouskasvu. Turkki on nyt maailman kahdenkymmenen suurimman talouden joukossa. Strategisesti se on yksi maailman tärkeimmistä maista ja osallistuu aktiivisesti kriisinvälitykseen.

– Uskon, että Turkin jäsenyys tuo EU:hun lisäarvoa. Tuomme dynaamisuutta ja kilpailukykyä. Laajentuminen tekee EU:sta myös edustavamman ja tärkeämmän globaalin toimijan, varapääministeri Ali Babacan sanoo.

Turkki sai kutsun EU:n jäsenehdokkaaksi Suomen ensimmäisellä EU-puheenjohtajuuskaudella, juuri ennen vuosituhannen vaihdetta. Senkin jälkeen Suomi on säännöllisesti silottanut Turkin EU-tietä. Kutsu Saariselän retrettiin on osittain myös sitä.

Turkin jäsenyysneuvottelut olivat pitkään jäissä, mutta nyt ne on taas saatu hiljalleen käyntiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.