Vinyylit yhä voimissaan

Väitteet vinyylilevyn kuolemasta ovat vähintäinkin liioiteltuja. Maailmalla osa pop-muusikoista haluaa yhä julkaista levynsä myös vinyylinä - ja perinteitä vaalivat keräilijät pitävät markkinoita yllä myös Suomessa.

Viikonloppuna Helsingissä järjestelyillä levymessuilla myytiin enimmäkseen vanhaa mallia. Levyissä on usein naarmuja ja tasaista krahinaa, vaan se ei haittaa, koska vinyylin vaalija ymmärtää levyn lämpimän soundin. Cd-teollisuus väittänee muuta, mutta laser ei ole nujertanutkaan neulaa:
-Nyt on huomattu, että harrastajia onkin maailmassa yhä niin paljon, ettei niistä voikaan luopua ihan noin vaan; eikä meidän aikana häivykään. Tietenkin myös visuaalisuus on tärkeää, eihän cd:hen saa samalla tavoin kansitaidetta kuin vinyyliin, sanoo keräilijä Harry Nikander.

Ääni- ja kuvatalletuottajat ry:n tilastojen mukaan viime vuonna myytiin vain vähän alle 2000 vinyylilevyä:
-Mutta se luku on varmasti kymmenkertainen todellisuudessa, koska vinyyleitä tulee pieniltä maahantuojilta, jotka eivät ole ÄKT:n jäseniä, sanoo messujen järjestäjä Tapio Hopponen. -Megatähdistä Neil Young on tehnyt USAssa sopimuksen, että hänen levynsä julkaistaan edelleen myös vinyylinä, Hopponen kertoo.

Uusi tavara on siis tuonnin varassa, kotimaisessa on tyydyttävä vanhan kierrätykseen ja sitäkin piisaa. Se on keräilijän onni, vaikkei etsiminen loppuisi koskaan: Keräilijä Mikko Löyttyniemellä on jo reilut 250 äänitettä Hurriganes-nimikkeellä.
-Multa puuttuu ulkomaanpainoksia. Hurriganesin levyjä on julkaistu Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa, niitä puuttuu pitkäkin lista. Harvinaisempia on kaikkein huonoimmat levyt, koska niitä on painettu kaikkein vähiten, kertoo Löyttyniemi, joka sanoo, että keräilyharrastukseen liittyy tietynlainen järjestelmällisyys tai täydellisyyden tavoittelu.

-Ja aika lailla hulluutta pitää olla, koska ei näitä järkisyillä voi perustella miksi on seitsemän Roadrunneria hyllyssä, Löyttyniemi lisää.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat