Mainos

Vilkas kiinteistökauppa nostanut hintoja

Kiinteistöjen kauppa on ollut tammi-kesäkuussa vilkasta. Etenkin pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa

Rakentamista lahikuvassa

kaupungeissa pientalotonttien hinnat ovat nousseet alkuvuonna tuntuvasti, ja myös omakotitalojen hinnat ovat kallistuneet koko maassa. Lomatonttien hintataso on sen sijaan pysynyt alkuvuonna lähes ennallaan.

Viime vuoteen verrattuna kiinteistökauppa lisääntyi koko maassa kolme prosenttia. Kiinteistökauppoja tehtiin yhteensä 33 600. Nousevasta hintatasosta kertoo se, että rahaa näissä kaupoissa käytettiin 28 prosenttia viimevuotista enemmän eli yhteensä 12 miljardia markkaa. Tiedot käyvät ilmi Maanmittauslaitoksen tuoreesta kauppahintatilastosta.

Omakotitalon keskihinta Helsingissä miljoonan


Omakotitalojen keskihinta koko maassa oli kaava-alueella 520 000 markkaa ja haja-asutusalueella 340 000 markkaa. Helsingissä ja Espoossa omakotikiinteistön keskihinta oli miljoona markkaa, Vantaalla 825 000 markkaa ja Turussa 620 000 markkaa. Kaava-alueilla omakotitalojen hinnat kallistuivat 14 prosenttia ja haja-asutusalueilla 19 prosenttia. Omakotikiinteistöjen myynti lisääntyi alkuvuonna kuusi prosenttia. Lomatonttien myynti sen sijaan taantui viime vuodesta. Rakentamattomia tontteja myytiin alkuvuonna 445 kappaletta, mikä on 19 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa vähemmän.

Merenrantamökki 700 000 markkaa


Kalleimmat rantakaavatontit löytyivät vuoden alkupuolella Varsinais-Suomesta, missä tontista joutui maksamaan 49 markkaa neliömetriltä. Halvimmat tontit olivat Pohjois-Savossa, missä neliöhinta oli keskimäärin 16 markkaa. Rantatonttien hintataso on pysynyt lähes ennallaan, mutta rakennettujen kiinteistöjen hinnat kallistuivat hieman. Peltomaan keskihinta on noussut koko Suomessa seitsemän prosenttia, mutta kauppojen määrä laski hieman. Metsämaan keskihinta koko maassa oli 8 200 markkaa hehtaarilta eli viisi prosenttia korkeampi kuin viime vuoden alkupuoliskolla.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.