Mainos

Vilkas ennakkoäänestys kartuttanut vaalikeräystä

Vaalikeräyksen tuoton uskotaan saavuttavan ainakin edellisten eduskuntavaalien tason. Vaalikeräys täyttää sata vuotta - äänestäjien lahjoitusinto on ollut tasaista koko historian ajan.

Vilkas ennakkoäänestys on tuonut mukavasti rahaa myös perinteiseen vaalikeräykseen. Vaalikeräystoimikunta uskookin, että päästään reilun miljoonan euron tuottotavoitteeseen. Vaalikeräyksellä on kerätty varoja kansanterveydelle jo sadan vuoden ajan.

Eilen Helsingin pääpostissa moni äänestäjä kaivoi kukkarostaan muutaman euron vaalikerääjälle. Viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä postissa riitti jonoja.

- Lahjoitan ihan periaatteen vuoksi, koska se on niin helppoa ja yksinkertaista, kertoo yksi äänestäjistä, Leena Suomalainen.

Vaalikeräyksellä kerätään perinteisesti varoja kansanterveydelle, tänä vuonna talkoissa on mukana 17 järjestöä. Vaalikeräyksen projektisihteeri Kirsi Suojoki uskoo, että edellisten eduskuntavaalien tuottoon päästään. Tuotto oli viime vaaleissa noin 1,2 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna vaalikeräys täyttää sata vuotta - ensimmäinen keräys järjestettiin heti ensimmäisten eduskuntavaalien yhteydessä vuonna 1907. Äänestäjien lahjoitusinto ollut tasaista, viime vuosina tuotot ovat jopa hieman kasvaneet.

- Osittain tuottojen kasvu johtuu tietysti siitä, että siirryttiin euroon. Nyt ihmisillä on mukanaan vähän isompia kolikoita, Suojoki kertoo.

Keräyksen kulut pysyvät varsin pieninä, alle kymmenessä prosentissa tuhansien vapaaehtoisten lipasvahtien ansiosta. Myös nuorta väkeä toivotaan kerääjiksi.

Yli kaksikymmentä vuotta keräyslipasta vahtinut Liisa Leinonen tietää varman konstin, jolla äänestäjien kukkaronnöyrit heltiävät.

- Ei muuta voi oikein tehdä kuin anovasti katsoa, mainostaa ei kuulemma saa, Leinonen kertoo.

Vaalikeräystä ehtii vielä kartuttaa varsinaisena vaalipäivänä ensi sunnuntaina.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.