Mainos

Viljojen puinti pitkällä

Viljaa on päästy puimaan melko kuivana, eikä varsinaisia hallavahinkoja ole tullut. Perunankorjuu pääsee täyteen vauhtiin tällä viikolla. Omenan syyslajikkeiden poiminta puolestaan alkaa viikon kuluessa.

Viime päivien sadekuurot ovat ajoittain keskeyttäneet sadonkorjuun, mutta poudan tultua puinti onnistuu suurimmassa osassa maata, kertoo Maaseutukeskusten liitto. Paikoitellen pellot ovat jo pehmenneet liikaa. Vettä on tullut normaalia enemmän, joskin paikallinen vaihtelu on melko suurta.

Keskimäärin viljat on päästy puimaan melko kuivana, mikä on säästänyt jonkin verran muuten korkeita kuivatuskustannuksia. Yksi hallayö elokuun loppupuolella on vioittanut hieman perunan lehtiä Lapissa, mutta varsinaisia hallavahinkoja ei ole ollut.

Kevätviljakasvustot ovat edelleen keskimäärin hyvin pystyssä, joskin paikalliset vaihtelut ovat suuria. Lakokasvustoissa esiintyy jo tähkäidäntää, jota lämpimät ja kosteat säät edistävät.

Kokonaisuutena sadon laatu on vielä kuitenkin normaali tai paikoitellen jopa hyvä. Kasvustot ovat keskimäärin normaalissa aikataulussa, Pohjois-Savossa ja Keski-Pohjanmaan rannikolla muutaman päivän edellä ja Kymenlaaksossa sekä Etelä-Karjalassa muutaman päivän jäljessä.

Perunan korjuu pian vauhtiin

Maaseutukeskusten liiton mukaan tärkeimmällä perunantuotantoalueella Etelä-Pohjanmaalla sadonkorjuu pääsee todella vauhtiin kuluvalla viikolla. Etelä-Karjalassa syysperunan nosto on jo täydessä käynnissä. Pohjois-Savossa myös talviperunan nostoa on aloiteltu. Hämeessä talviperunan nosto alkanee ensi viikolla. Sato-odotukset ovat normaalit.

Varsinais-Suomessa määrältään ja laadultaan hyvän hernesadon puinti on loppusuoralla. Rypsikasvustoja on puitu osittain Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Lounais-Hämeessä. Muualla ei ole vielä aloitettu. Sadosta odotetaan normaalia tai hyvää. Sokerijuurikkaat ovat hyötyneet kesän sateista. Varsinais-Suomessa odotetaan hyvää satoa, Uudellamaalla ja Pohjanmaan rannikolla normaalia ja Etelä-Karjalassa keskinkertaista heikompaa satoa.

Pieniä määriä vadelmaa sekä mansikkaa sadonajoitustaimista arvioidaan vielä kypsyvän Pohjois-Savossa. Varhaisten omenalajikkeiden sato on jo korjattu Etelä-Suomen rannikkoalueen tarhoissa. Varsinaisten syyslajikkeiden poiminta alkaa viikon kuluessa. Kesä- ja syyslajikkeiden sadon laatu on hyvä. Talviomenoiden kasvu ja kehitys on hyvässä vauhdissa, mutta vasta tulevien viikkojen säät ratkaisevat lopullisesti sadon määrän ja laadun.

Avomaanvihannesten sadonkorjuu jatkuu edelleen. Nyt korjattavan vihannessadon määrä ja laatu on ollut hyvä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Varastovihannestenkin kasvu ja kehitys näyttävät lupaavilta tässä vaiheessa, mutta seuraavien viikkojen sääolot ratkaisevat lopullisesti korjattavan sadon määrän sekä laadun. Varastoitavan sipulin sadonkorjuu on jo käynnissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.