Viljelyksiä tuhonnut ja puistoja vallannut valkoposkihanhi pysyy uhanalaisten lajien listalla – asiasta kysyneen suomalaismepin mukaan EU-komission perustelut ontuvat

Valkoposkihanhen metsästämisen salliva kansalaisaloite sai 50 000 allekirjoitusta: Näin paljon MTK rajoittaisi lajin kantaa 6:14
Valkoposkihanhen metsästämisen salliva kansalaisaloite sai 50 000 allekirjoitusta: Näin paljon MTK rajoittaisi lajin kantaa (5.6.2020)

Euroopan komissio pysyy kannassaan pitää valkoposkihanhi uhanalaisena lajina. Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kok.) kertoo saaneensa keväiseen kysymykseensä valkoposkihanhien tilanteesta vastauksen komissiolta.

Euroopan komission mukaan valkoposkihanhen uhanalaista asemaa ei ole syytä muuttaa, vaikka lajin kanta on kasvanut huomattavasti. Europarlamentaarikko Elsi Katainen kysyi komissiolta toukokuussa, miksi lajia suojellaan edelleen.

Komissio muistuttaa, että jäsenvaltiot voivat poiketa nykyisestä säädöksestä.

– Artiklasta voi poiketa muun muassa kansanterveyden ja yleisen turvallisuuden turvaamiseksi tai viljelmille, kotieläimille, metsille, kalavesille ja vesistöille koituvan vakavan vahingon estämiseksi. Monet jäsenvaltiot myöntävät poikkeuksia hanhien aiheuttamien vahinkojen ehkäisemiseksi, komissio toteaa.

Komissio lisää ymmärtävänsä kysyjän perusteluja siitä, että lajin kanta on kasvanut merkittävästi, mutta pitää lajia silti suojeltavana.

– Sen alkuperäinen elinympäristö, etenkin suolaiset marskimaat, on vakavasti heikentynyt. Hanhien aiheuttamien vahinkojen ja muiden etujen välisiin ristiriitoihin voidaan puuttua parhaiten käyttämällä direktiivin poikkeusjärjestelmää.

Euroopan komissio lupasi vastauksessaan myös osallistua eurooppalaiseen hanhien hallintaa käsittelevään foorumiin, joka voi sen mukaan auttaa ratkaisemaan ristiriitoja kansallisella tasolla kansainvälisen yhteistyön avulla.

Elsi Kataisen mukaan perustelut ontuvat.

– Foorumeihin osallistuminen ei vähennä vahvassa kasvussa olevaa lintukantaa. Selvyyttä tuo se, että komissio puoltaa direktiiviin kuuluvien kansallisten poikkeustoimien käyttöä. Ministeri Lepän linja kansallisten metsästyslupien lisäämisestä saa näin tukea, tätä työtä on siis jatkettava. Pidemmällä aikavälillä direktiiviin on saatava muutos, niin että valkoposkihanhen uhanalainen status poistetaan, Katainen kommentoi lausuntoa omassa tiedotteesaan.

Maatalousministeri Jari Leppä sanoi toukokuussa vaativansa valkoposkihanhille metsästyslupia jo tänä vuonna. Hanhet aiheuttivat keväällä laajoja tuhoja viljelyksille muun muassa Pohjois-Karjalassa. Helsingissä sekä muissa suuremmissa kaupungeissa hanhet ovat puolestaan vallanneet tilaa puistoista, mikä on myös harmistuttanut useita poliitikkoja.

Lue myös:

    Uusimmat