Ministeri Leppä vaatii valkoposkihanhille tuhansia metsästyslupia jo tänä vuonna

1:43
Helsingin kaupunki pyrkii käyttämään pehmeitä keinoja valkoposkihanhilaumojen suitsimiseksi.

Maatalousministeri Jari Leppä vaatii valkoposkihanhille metsästyslupia jo tänä vuonna. Hanhet ovat aiheuttaneet tuhoja erityisesti Pohjois-Karjalassa, jossa Leppä vieraili tänään.

Maatalousministeri Jari Lepän mukaan valkoposkihanhitilanteeseen pitää saada nopeita ratkaisuja, joista yksi on suojametsästys. EU:n kautta vaikuttaminen on hänen mukaansa liian hidas tie. Hän vaatii metsästyslupien myöntämistä jo ensi syksylle.

– Täytyy olla tuhansia kappaleita ilman muuta. Se on yksi karkoituksen lisäkeino, joka meidän täytyy ottaa käyttöön, sanoi Kiteellä tänään vieraillut Leppä.

Valkoposkihanhet ovat syöneet peltoja tyhjiksi monin paikoin Pohjois-Karjalassa. Kevään työ on paikoin tuhoutunut kokonaan.

Leppä painotti, että valkoposkihanhien jäljiltä tulee valtava määrä korvauksia, mikä pitää ottaa ministeriöissä huomioon jo nyt. Hän ehdottaa perustettavaksi ympäristöministeriön ja maatalousministeriön yhteistä työryhmää, "nyrkkiä". Työryhmän ei hänen mukaansa pidä luetteloida ongelmia, vaan etsiä nopeita ratkaisuja.

Lepän mukaan valkoposkihanhen muuttaminen metsästettäväksi lajiksi EU-direktiivin kautta veisi liian kauan. Leppä ihmetteli myös sitä, miksi EU pitää edelleen jäykästi kiinni valkoposkihanhen suojelustatuksesta, vaikka laji ei ole uhanalainen.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen lupasi, että valkoposkihanhien aiheuttamat tuhot varaudutaan korvaamaan viljelijöille mahdollisimman nopeasti.

Mikkonen ja Leppä vierailivat tänään Kiteellä tutustumassa valkoposkihanhien aiheuttamiin vahinkoihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja