Viljan ennätyssato kääntymässä ennätyskadoksi

Rankkasateet ovat parissa päivässä heikentäneet ratkaisevasti satotoiveita suuressa osassa maata. Ennätykselliset sateet ovat lakoonnuttaneet viljaa etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa sekä Savossa.

-Kun vielä muutama päivä sitten puhuttiin ennätyssadosta, niin nyt on kaikki ainekset suurkatoon. Pitkälle syksyyn jatkuvan kuivan ja lämpimän sään tulisi alkaa välittömästi, jotta edes osa viljasta saataisiin pahimmilla alueilla hyvälaatuisena talteen, sanoi kasvinviljelyagronomi Aulis Ansalehto Hämeen maaseutukeskuksesta.

Humppilassa tarkastusmatkalla ollut Ansalehto kuvasi torstaina iltapäivällä tilannetta "maailman lopun meiningiksi".

-Vettä on tullut pienessä ajassa 10 senttiä ja sade jatkuu. Kahden päivän sademäärä vastaa Hämeessä puolentoista kuukauden keskimääräistä sadetta, arvioi Ansalehto. Kun ojat ja joet eivät jaksa vetää vesimassoja, vesi nousee pelloille.

-Kasvustot ovat jo pahoin laossa ja lakoontuminen jatkuu, Ansalehto jatkoi. Koko kevään ja kesän jatkuneet kosteat säät ovat tehneet kasvustoista poikkeuksellisen reheviä, mikä lisää lakoontumisen riskiä. Länsi-Suomessa säät ovat olleet armeliaampia.

-Kasvustot ovat tiheitä ja hyviä ja ainakin vielä toistaiseksi pääosin pystyssä. Odotamme keskinkertaista tai vielä parempaakin satoa, vaikka kesän lämpösumma on edelleen reilun viikon verran tavanomaista myöhässä, arvioi kasvinviljelyagronomi Jouko Uola Etelä-Pohjanmaan maaseutukeskuksesta.

MTV3-STT

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja