Mainos

Vilén: Öljynporaukseen suomalaisvoimia

Ulkomaankauppaministeri Jari Vilénin (kok.) mukaan norjalaisen öljynporaustoiminnan laajeneminen Barentsinmerelle luo mahdollisuuksia Pohjois-Suomen elinkeinoelämälle. Ministerin mukaan Lumikki-hanke eli poraustoiminnan aloittaminen Hammerfestin edustalla tulee tarvitsemaan tekijöitä Norjan ulkopuolelta.

-Tähän on nyt Lapissakin valmistauduttava, Vilén sanoi Lapin yrittäjien talvipäivillä Sallassa tänään.

Norjan suurkäräjien päätöstä Lumikki-hankkeesta odotetaan kahden kuukauden kuluessa. Pelkästään Snöhvitin kaasukentän investointien arvioidaan olevan noin 47 miljardia Norjan kruunua. Hammerfestissa ei ole aikaisemmin ollut poraustoimintaa. Kaupunkiin on rakennettava täysin uusi infrastruktuuri satamineen, teineen, kouluineen ja tavarataloineen. Rakenteiden on palveltava jopa 600:aa pysyvää työntekijää perheineen.

-Kansainväliset investoijat jo kääntäneet katseensa Pohjois-Suomeen, koska norjalaiset alihankkijat ovat samanaikaisesti kiinnitettyinä laajennettaviin öljykenttiin Trondheimin edustalla, eikä Finnmarkenin alueella alihankkijatarjontaa juuri ole, Vilén selvitti.

Vilénin mukaan jo 34 yritystä on ilmoittautunut Lapin TE-keskuksen ja Team Botnian esiselvitykseen Pohjois-Norjan investointitarpeista. Vuosien 2002-2006 rakennusvaiheen aikana Lumikin arvioidaan sitovan 1200-1500 rakennus- ja asennusmiestä. Muihin palveluihin arvioidaan syntyvän 500-700 uutta työpaikkaa.

-Tämänkokoiseen hankkeeseen osallistuminen vaatii vahvaa yhteistyötä yritysten kesken. Yritysten on tiedettävä hankkeesta ja oltava verkostoituneena valmiita töihin, kun hanke käynnistyy, Vilén sanoi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.