Mainos

Viitekorkojen suosio kasvanut asuntolainoissa

Asuntolaina-korkoja vertaillaan nyt entistä tarkemmin. Lainan viitekoroksi valitaan yleensä nostohetkellä halvin lyhyt korko. Korkotason nousu on kuitenkin vauhdittanut pitkien viitekorkojen suosiota.

Asuntolainanottajat ovat hyvin hintatietoisia. Lainan viitekoroksi valitaan usein nostohetkellä halvin lyhyt korko. Korkotason nousu on kuitenkin lisännyt pitkien viitekorkojen suosiota. Hintaero pitkän ja lyhyen koron välillä on nyt varsin pieni.

Pankkien kilpailu asuntolaina-asiakkaista käy yhä kovana etenkin suurissa kaupungeissa. Lainan hinta eli korkomarginaali on painunut hyvillä asiakkailla jo 0,3:een prosenttiin. Keskihinta kieppuu puolen prosentin tienoilla.

Lainan kokonaishintaan vaikuttaa viitekorko, johon laina sidotaan. Suomalaiset ovat hyvin hintatietoisia.

- Tämmöisessä tilanteessa jossa euribor-korot ovat nousseet primeja nopeammin niin siinä vaiheessa vaaka kääntyy prime-koron suuntaan juuri tällä hetkellä, pankinjohtaja Mikko Hyttinen Osuuspankkikeskukseata kertoo.

Nordeassa jo puolet uusista lainoista on prime-sidonnaisia.

Yli vuoden viitekorkojen osuus uusista asuntolainoista 3/05 2,5% 4/05 2,2% 5/05 4,7% 6/05 4,3% 7/05 5,1% 8/05 3,9% 9/05 4,7% 10/05 6,6% 11/05 7,9% 12/05 8,7% 1/06 7,8% 2/06 6,6% 3/06 7,3%

Yli vuoden mittaisten viitekorkojen osuus uusista asuntolainoista onkin reilussa vuodessa kivunnut parin prosentin tietämiltä seitsemään prosenttiin.

- Niistä on ollut paljon puhetta mutta ei niitten määrä kovin suuri ole, Hyttinen kertoo.

Kymmenen vuoden koron ja vuoden euriborin välinen ero on kaventunut vuodessa selvästi. Nyt voi siis vakioida lainamenot tietylle tasolle suhteellisen edullisesti.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja