Viisi vinkkiä: Näin pitkäkin liitto pysyy tyydyttävänä

Tutkimusprofessori Osmo Kontula on tutkinut mielen seksuaalisuutta ja kiihottumista. Tässä hän antaa viisi vinkkiä, miten pitkässä liitossa saa pidettyä mielenkiinnon yllä.

Tutkimusprofessori Osmo Kontula julkaisee tänään kirjan Mielen seksuaalisuus - Matka kiihottumisen alkulähteelle. Teos sisältää muun muassa käytännön neuvoja, miten kumppanin kanssa saa luotua sekä seksuaalisesti että emotionaalisesti tyydyttävän liiton.

– Ongelma pitkäaikaisissa liitoissa on, että mielenkiinto seksiin laimenee. Kumppanit samaistuvat toisiinsa, ja erillisyys on nimenomaan se, joka pitää mielenkiinnon yllä, Kontula toteaa.

Monet pelkäävät riippuvaisuutta ja pitävät siksi etäisyyttä. Toiset taas takertuvat kumppaniinsa, koska pelkäävät hylätyksi tulemista. Haastavaa onkin miettiä, miten pystyy toisaalta pitämään identiteettinsä ja olemaan erillinen yksilö sekä toisaalta tulemaan toisen lähelle.

Kontula neuvoo, miten hiipuneen liekin saa taas syttymään, ja miten rakkauden roihun saa pidettyä yllä.

Muistele

Muistelu auttaa herättämään laimenneita tunteita kumppania kohtaan. Muistele, miten suhde alkoi. Mihin rakastuit kumppanissasi? Mikä herätti halun? Kun saat nämä asiat mieleesi, huomaat, että kumppanisi on arkiminän alla yhä edelleen se sama ihminen, johon kerran rakastuit.

Avaa silmäsi

Vuosien aikana kumppanista tulee esille uusia ihastuttavia asioita. Tulisi tiedostaa uuden viehätyksen lähteet ja voimistaa tunnetta kumppanin viehättävyydestä. Avaa siis silmäsi rakkaasi kauneudelle arjen, kiireen ja väsymyksen keskellä.

Viettele

Kun suhde on syntynyt, siihen on kuulunut viettelyä. Kumppanit ovat saaneet tuntea itsensä rakastetuiksi ja halutuiksi. Kun olet itse aktiivinen, kumppani tuntee itsensä halutuksi. Mitä useammin kerrot kumppanillesi, miten arvostat häntä ja miten tunnet hänet haluttavaksi, sitä enemmän saat samanlaista kohtelua kumppaniltasi. Älä mieti etukäteen liikoja, vaan anna hetken ja tunteen viedä mennessään.

Älä pelkää kiistoja

Parisuhteessa ei saa pelätä kiistoja, koska ne juuri vahvistavat kumppaneiden erilaisuutta. Jos puolisot ovat aina samaa mieltä kaikesta, he alkavat muistuttaa liiaksi toisiaan ja mielenkiinto häviää. Pieni kitka tekee toisesta erilaisen ja kiinnostavan, joten kiista voi elvyttää jämähtäneen suhteen. Kontula korostaa, että kiistalla hän tarkoittaa henkistä mittelöintiä, eikä missään nimessä fyysistä tai henkistä väkivaltaa.

Tiedosta aistit

Kosketus on yksi tärkeimmistä aisteista. Tiedosta myös muut aistisi ja tunnustele hetkeä. Tärkeintä olisi päästä päämäärättömyyteen. Jos rakastelulle asettaa päämääriä, kuten esimerkiksi laukeamisen, syntyy paineita. Pysähdy ja keskity hetkeen, äläkä ajattele muita asioita.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja