Mainos

Viikonloppuna pakastuu – liukasta keliä luvassa lähes koko maahan

Tänään lounaisilla ja läntisillä merialueilla ollut myrsky vaikuttaa säässä pitkälle viikonloppuun.

Forecan päivystävän meteorologin Joanna Rinteen mukaan tuuli puhaltaa pitkälle sunnuntaille asti. Viikonloppuna sää myös kylmenee roimasti.

Matalapaineenkeskus liikkuu nyt illan aikana hitaasti itään. Sen mukana maan etelä- ja keskiosissa on tullut päivän aikana runsaasti vettä. Yöllä sade muuttuu lumisemmaksi etelää myöten.

– Ensi yön ja huomisen aikana lumisateita tulee erityisesti lännessä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Myös maan keskiosa saa sateita. Vielä ei pysty sanomaan, missä tulevat määrällisesti voimakkaimmat sateet. Sen verran tiedetään, että maan länsiosassa on voimakkaimmat sateet, mutta määrä on arvoitus, Rinne kuvailee.

Lauantaina sade jatkuu - tosin vain ajoittaisena. Rinteen mukaan etelässä asti voi tulla yön ja huomisen aikana lunta.

– Sitä voi tulla pari senttiä yhdessä paikassa, toisessa jopa kymmenisen senttiä ja jossain maa jää mustaksi.  Joka tapauksessa maa on perjantaisten vesisateiden takia hyvin märkä, minkä takia lumi muuttuu ensin sohjoksi ja kestää vähän aikaa ennen kuin se jää maahan.

Sohjo jäätyy viikonloppuna

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä lämpötilat laskevat pakkasen puolelle samalla kuin myrskytuulet väistyvät. Tämän takia on Rinteen mukaan epävarmaa, miten paljon lunta jää maahan etelässä.

– Pakastuminen tapahtuu aika pian sateiden jälkeen, joten sohjo pääsee jäätymään. Kannattaa varautua siihen, että ajokeli huononee viikonloppuna lähes koko maassa Lappia lukuun ottamatta, varoittaa Joanna Rinne. 

Tuuli jatkuu kovana maan länsiosissa ja rannikolla myös huomenna. Rinteen mukaan tuuli on navakkaa tai kohtalaista myös Keski-Suomessa ja Kainuussa.

– Tuulet heikkenevät hitaasti sunnuntain aikana. Viimeisempänä tuuli heikkenee Selkämeren rannikolla.

Alkuviikolla selkenee. Rinteen mukaan sunnuntaina pakastuu ja pakkanen kiristyy maanantaihin mennessä. 

– Maanantaista on tulossa hieno, selkeä päivä koko maassa. Pakkanen on kuitenkin kireää etelää myöten. Pakkasta tulee olemaan etelässäkin 15–20 astetta. Pohjoisessa pakkaslukemat ovat noin 25 ja paikoin 30 voi paukkua Lapissa rikki. 

Rinteen mukaan Loppiaisena sää jatkuu kylmänä.

– Loppiaisena on mukavat mäenlaskukelit odotettavissa, ennustaa Rinne. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.