Vihreiden poliitikko poistettiin lentokoneesta – Touko Aalto pitää Pennasen toimintaa perusteltuna: "Kunnioitettavaa rohkeutta"

Vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerinä toimiva Aino Pennanen poistettiin tänään Finnairin lennolta Helsingistä Berliiniin.

Pennasen mukaan hänet poistettiin, sillä hän yritti estää koneessa olleen henkilön pakkopalautuksen.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kommentoi tapahtunutta MTV Uutisille Tukholmasta.

– Tietynlainen kansalaistottelemattomuus on perusteltu vaikuttamisen muoto siinä vaiheessa, kun on tehty kaikki mahdollinen lainsäädännön piirissä, Aalto sanoo.

– Sen jälkeen, jos omalla nimellään ja omilla kasvoillaan täysin rauhanomaisesti nousee seisomaan, puolustaa jokaisen ihmisen ihmisarvoa ja täysin rauhallisesti poistuu lentokoneesta poliisin saattelemana ja ottaa vastaan tulevat sanktiot, niin kyse on kansalaistottelemattomuudesta, jonka tarkoituksena on nostaa asia isompaan keskusteluun.

"Kunnioitettavaa puolustaa ihmisoikeuksia"

Pennanen kertoo, että ei suostunut istumaan alas koneessa, koska hän halusi estää palautuksen. Tämän jälkeen paikalle kutsuttiin poliisi, joka vei Pennasen pois lentokoneesta.

– Mielestäni ei ole oikein, että ihmisoikeuksien puolustaminen jää yksittäisten ihmisten kansalaisrohkeuden varaan. Aino Pennanen on tehnyt oman valintansa tilanteessa, Aalto sanoo.

Poliisi on kirjannut rikosilmoituksen lennolta poistetun Pennasen toiminnasta, ja tapausta tutkitaan ilmaliikenteen häirintänä.

– Ymmärrän, mitä lainsäädäntö pitää sisällään, mutta toisaalta voi miettiä sitä, että nekin ihmiset jotka aikoinaan Anne Frankia piilottivat, syyllistyivät rikkeeseen. Tai jos Rosa Sparks olisi antanut paikkansa, niin mitä sitten olisi tapahtunut.

– Kansalaisrohkeus, jonka tarkoituksena on ainoastaan puolustaa lähimmäistä, eikä saavuttaa itse mitään hyötyä, on kunnioitettavaa rohkeutta puolustaa ihmisoikeuksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja