Mainos

Vihreät lykkäisivät tiehankkeita ja siirtäisivät rahaa raiteille

Vihreät ovat valmiita lykkäämään joidenkin teiden rakentamista, jotta Seinäjoen ja Oulun välinen rata saadaan kunnostettua aikataulussaan. Puheenjohtaja Anni Sinnemäen mukaan ainakin Haminan ohikulkutien aloitus lykkääntyisi.

Liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt Haminan lisäksi kahden muun hankkeen aloittamista. Toinen olisi Sepänkylän ohikulkutie Mustasaaren kunnassa Vaasan naapurissa ja toinen Seinäjoen itäinen ohikulkutie.

Seinäjoen kannalta vihreät pitävät rautatien parantamista tärkeämpänä kuin lentoliikenteen tukemista.

Pohjanmaan radalta puuttuu rahoitusta ensi vuodelle 35 miljoonaa euroa, muistutti liikenne- ja viestintäpoliittisessa ministerityöryhmässä istuva oikeusministeri Tuija Brax (vihr.).

- Jos koko liikenneinfraan ei ole saatavissa lisärahoitusta, niin silloin yksi ratkaisu on se, että tieinvestointeja lykätään niin, että tämä kaikista tärkein ratainvestointi saadaan aikataulussa kuntoon, Brax sanoi.

Seuraavan hallituksen olisi Braxin mielestä sitouduttava siihen, että ratoihin käytetään liikenneinvestoinneista 70 prosenttia, kun nyt suhde kiskojen ja maanteiden kesken on 50/50.

Hyvätuloisimpien verotusta voisi kiristää

Vihreät ovat pääosin tyytyväisiä valtiovarainministeriön budjettilinjauksiin. Sinnemäki kiitteli, että esitetty veroratkaisut ovat perusteltuja, sillä suuremmat kiristykset haittaisivat talouden ja työllisyyden kehitystä. Näin hän pääsi myös napauttamaan vastaan velanotosta varoitelleelle puhemies Sauli Niinistölle (kok.).

Tuloverotuksen yleiseen kiristämiseen vihreät eivät näe aihetta, koska arvonlisävero on vasta noussut ja energiaverot nousevat ensi vuoden alusta. Kaikkein hyvätuloisimpien osalta Sinnemäki oli tosin valmis peesaamaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Timo Kallia, joka on esittänyt näiden verotuksen kiristämistä.

- Tämän talousarvion osalta me emme toivo, että tuloverotus kiristyisi sellaisilta ihmisiltä, jotka ansaitsevat kolmentuhannen euron molemmin puolin, eli emme toivo kiristystä sellaisillekaan ihmisille, jotka ansaitsevat enemmän kuin suomalaisten keskipalkka, Sinnemäki sanoi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.