Viestikoekeskus-tutkinnassa epäilty ex-tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff tietovuotoepäilyistä: "Siihen minulla ei ole sanottavaa"

HS:n toimittajan kotietsintä käräjäoikeudessa tänään 0:59
Video: Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehtiin kotietsintä.

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff ei kommentoi häntä koskevia tietovuotoepäilyjä.

– Siihen minulla ei ole mitään sanottavaa tässä vaiheessa, Alafuzoff sanoo.

STT:n tietojen mukaan kontra-amiraali evp. Alafuzoff on ollut epäiltynä tutkinnassa, jossa poliisi on selvittänyt sotilastiedustelun aineistojen päätymistä Helsingin Sanomille. Lehti julkaisi sotilastiedustelua koskevan Viestikoekeskus-jutun vuonna 2017.

Alafuzoff ei kysyttäessä kiistänyt tai myöntänyt rikosepäilyjä STT:lle.

– Sitä voitte kysyä tutkintaviranomaisilta, mikä se tilanne ja asia on.

STT kirjoitti Alafuzoffin asemasta epäiltynä viime kesänä. Aiemmin STT ei ole tavoittanut ex-tiedustelupäällikköä lainkaan lukuisista yhteydenottoyrityksistä huolimatta.

"Muutamia" epäiltyjä Helsingin Sanomissa

Poliisi ei kommentoi tietovuotoa koskevaa tutkintahaaraa käytännössä ollenkaan. Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Janne Järvinen ainoastaan vahvistaa, että tietovuotoa koskeva tutkinta on käynnissä. Hän ei kommentoi edes sitä, onko tutkinnassa epäiltyjä ja mikä aikataulu tutkinnalla on.

Toinen tutkintahaara koskee sitä, että Helsingin Sanomat julkaisi salaiseksi leimattuihin asiakirjoihin perustuvan jutun joulukuussa 2017. Järvisen mukaan "muutamia" ihmisiä epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Epäiltyinä on eri asemissa Helsingin Sanomissa toimineita ihmisiä.

Tutkinta on Järvisen mukaan loppusuoralla, ja kesäkuussa varmistunee, milloin tutkinta lopullisesti valmistuu.

– Tässä on korona sotkenut kuulusteluaikatauluja aika lailla.

Kuulusteluja on yhä edessä. Tutkintaa on hidastanut muun muassa se, että ensin piti ratkaista Korkeimmassa oikeudessa (KKO), voiko poliisi hyödyntää toimittajan kotoa takavarikoidun muistitikun sisältöä rikostutkinnassa.

KKO päätti joulukuussa, että tietoa ei voi hyödyntää, koska tiedoston tutkiminen voisi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen.

Toimittajalla on tiettyyn pisteeseen asti oikeus olla paljastamatta tietolähdettään.

Lue myös:

    Uusimmat