Mainos

Viehelaki hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta löi tänään lukkoon kiistellyn läänikohtaista viehekalastuslupaa koskevan lain sisällön äänin 101-53. RKP esitti käsittelyn pohjana olleeseen maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintöön useita muutoksia, joita osa kokoomuksen ja keskustan kansanedustajista tuki. Kalastuslakiin hyväksyttiin kuitenkin vain hallituspuolueiden ryhmien ennalta sopimat tarkistukset.

Luvan hinnaksi tulee 150 markkaa vuodessa tai 35 markkaa viikossa. Se oikeuttaa harrastamaan virvelöintiä ja vetouistelua kysymättä siihen vesialueen omistajan lupaa. Samalla onkiminen ja pilkkiminen muuttuu jokamiehenoikeudeksi, eikä pilkkijän tarvitse enää maksaa kalastuksenhoitomaksua. Enintään 25 prosenttia kalastusalueen vesipinta-alasta voidaan kuitenkin rauhoittaa viehekalastukselta, jos kalakannan hoito, kutualueiden suojelu tai vesilintujen pesintärauha sitä edellyttää.

Viehekalastusmaksuina kerättävät varat jakaa maaseutuelinkeinopiiri korvauksena kalavesialueiden omistajille. Lainmuutos käy vielä huomenna suuressa valiokunnassa. Lopullisesti se hyväksytään ensi viikolla.

Viehelaista valitus EU-tuomioistuimeen

Pirkanmaan kalatalouskeskus aikoo valittaa viehelaista EU-tuomioistuimeen, jos eduskunta siunaa lain tänään hyväksytyssä muodossa. Valituksen perusteena on se, ettei lain valmistelussa ole selvitetty kilpailulainsäädännön vaikutuksia.

-Nyt valtio käyttää määräävää markkina-asemaa hyväkseen ja alihinnoittelee tuotteen, selventää kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Pekka Vuorinen.
Vuorisen mukaan 150 markan läänikohtainen viehelupa on selvästi liian halpa verrattuna nykyisiin järvikohtaisiin lupiin, jotka maksavat keskimäärin 100 markkaa vuodessa. Vuorisen mielestä läänikohtaisen luvan hinnan pitäisi olla reilusti yli 200 markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.