Video: Risto Virtasen testissä Ford Focus ST – onko tässä Golf GTI:n selättäjä?

Ford Focus ST on pippurinen perhesportti. Herääkin kysymys: mihin RS–mallia enää tarvitaan?

Tykkäsimme

  • Tehokkaasta moottorista
  • Hinta-tehosuhteesta

Emme tykänneet

  • Ohjauksen vetelystä
  • Arkiajoon kovasta jousituksesta

Fordilla on pitkä historia tehokkaista kompaktiluokan “hot hatcheista”. Ne ovat tunnetusti saaneet paljon kiitosta hyvistä ajo-ominaisuuksistaan ja arkikäytettävyydestään.

Viimeisin lisäys tähän katraaseen on Focuksen ST-versio. Moottoriksi on tarjolla ensimmäistä kertaa sekä diesel- että bensiiniversio. Jälkimmäisen teholukema on 250 hv. Dieselmallissa on tyytyminen ”vain” 185 hevosvoimaan. Molemmissa teho välittyy tiehen etupyörien kautta ja vaihteisto on kuusilovinen manuaali.

Teknavin testikuskin Risto Virtasen testissä oli bensiiniversio, joka on kokonaan uusi voimanlähde. Aikaisempi 2,5–litrainen viitoskone on vaihtunut uuden malli myötä 2-litraiseen neloskoneeseen. Moottorin ja kulutuksen pienentyessä teho on noussut 25 hevosvoimalla ja vääntö 40 Newntonmetrillä. Näillä eväillä auto spurttaa satasen vauhtiin 6,5 sekunnissa ja saavuttaa 248 km/h huippunopeuden.

Kasvaneiden teholukemien myötä myös alustaa on rukattu uusiksi. Etujousitus on kokonaan uusi. Takapäässä on tyydytty pieneen hienosäätöön. Lisäksi moottoritilaan on asennettu kiinnikkeitä, joilla korista on saatu entistä jäykempi.

Teknistä innovaatiota edustaa EST–vakausjärjestelmä, joka ennustaa milloin auto joutuu sivuluisuun tai kuljettaja menettää auton hallinnan. Jos näin käy, järjestelmä jarruttaa ainoastaan yksittäistä rengasta, jotta optimaalinen tarkkuus ja hallinta säilyy. Lisäksi luistonestoa voi säätää kolmen eri asetuksen välillä: standard, sport ja off. Autossa ei siis käytetään laisinkaan mekaanista lukkoa.

Ulkoisesti ST–mallin tunnistaa mm. keltaisesta erikoisväristä, aikaisempaa pullistelevammasta korisarjasta ja takapuskurin kahdesta pakoputken ulostulosta. Sisätiloissa urheilullisuus korostuu vieläkin selvemmin. Istuimet ovat tyköistuvat Recarot ja kojelaudan yläreunassa olevat kolme lisämittaria ovat ST:n tavaramerkki.

Autosta löytyy myös Fordin paljon mainostama Sync 2 -viihdejärjestelmä. Sen ansiosta musiikkilaitteita, navigaattoria, ilmastointia ja matkapuhelimia voi hallita äänikomennoilla. Järjestelmässä on 8-tuumainen kosketusnäyttö.

Ford Focus ST:tä on saatavilla sekä 5-ovisena että farmarina. Molemmat korimallit ovat saatavilla sekä bensa- että dieselmoottorilla. Verotus suosii dieselmallia, joka on noin 5700 euroa bensamallia edullisempi. Hinnat alkavat 5-ovisena 35 567 eurosta.

Ford Focus ST 2.0 EcoBoost
Hinta alkaen 35 567 € (2.0 TDCi 5-ov)
Koeajoyksilö 41 202 € (2.0 EcoBoost 5-ov)

Moottori 2000 cm3, 4-syl., bens.
Teho 184 kW (250 hv) / 5000 r/min
Vääntö 360 Nm / 2000–4500 r/min
0-100 km/h 6,5 s
Huippunopeus 248 km/h
Vaihteisto 6-vaiht., man., etuveto
EU-kulutus 6,8 l/100 km
CO2-päästöt 159 g/km
Mitat pituus 4362 mm, leveys 1823 mm, korkeus 1471 mm, akseliväli 2648 mm
Tavaratila 316–1262 l
Omamassa 1437 kg

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja