Verosalat auki poliiseille?

Verohallituksen tarkastusyksikön johtajan Markku Hirvosen mielestä verotietojen salassapitosäännöksiä pitäisi väljentää, jotta veropetoksilla liiketoimintaa pyörittävät hämärämiehet saataisiin paremmin kiinni.

Nykyisen lainsäädännön vallitessa poliisi pääsee verotietoihin käsiksi vasta sitten, kun epäillyn rikoksen varsinainen esitutkinta on aloitettu.
-Poliisin pitäisi saada verotietoja jo ns. tiedusteluvaiheessa, jos viranomaisilla on vahva epäilys rikoksesta. Lakipykälä olisi helppo kirjoittaa uusiksi, jos uudistuksen taakse löytyisi riittävästi poliittista tahtoa, sanoo Hirvonen Savon Sanomien sunnuntaina julkaisemassa haastattelussa.

Hirvosen esittämä uudistus on jo ollut virkamiesten valmisteltavana. Entinen veroministeri Arja Alho (sd.) sai kuitenkin ankarasti takkiinsa käynnistettyään keskustelun verotietojen julkisuudesta. Nyt asia tulee uudelleen esille veroministeri Jouko Skinnarin (sd.) johtamassa ministerityöryhmässä.
Hirvonen korostaa, että harmaa talous eli verot ja sosiaaliturvamaksut laiminlyövä liiketoiminta ei ole jäänyt pelkästään lama-ajan ilmiöksi. Vuonna 1992 harmaan talouden arvioidaan aiheuttaneen yhteiskunnalle ainakin 13 miljardin markan vahingot, ja sen jälkeen summat ovat Hirvosen mukaan selvästi kasvaneet.

Villeintä meno on edelleen ravintola- ja rakennusaloilla. Uudempiin ilmiöihin kuuluvat arvonlisäveron väärinkäytökset, joita on paljastettu mm. käsipuhelin- ja kultakaupassa. Verottaja ja poliisi saavat harmaita hiuksia mm. täysin rekisteröimättömistä keskikaljabaareista. Veropetossyytettä eli syytettä väärien tietojen antamisesta ei voida nostaa, kun liiketoimista ei ole tehty viranomaisille minkäänlaista ilmoitusta. Esimerkiksi Uudeltamaalta löytyi hiljattain ravintola, joka pyöritti 17 miljoonan markan pimeää liikevaihtoa.

Yritysten lisäksi verottaja ja poliisi ovat ryhtyneet tutkimaan myös urheiluseurojen raha-asioita. Hirvosen mukaan syynissä on useitakin isoja seuroja, etenkin jääkiekkoseuroja.
Hiljattain julki tullut Rauman Lukon tapaus on jo menossa käräjäoikeuteen. Mika Niemisen 750000 markan siirtosummasta osa on maksettu Lukon Luxemburgissa olevalle tilille, ja syyttäjän mukaan rahoja on käytetty pimeiden pelaajapalkkioiden maksamiseen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat