Mainos

Veroprofessori: KHO ratkaisi, lentopisteistä ei tarvitse maksaa veroa

Työmatkalennoista kerättyjen lentopisteiden verotus hämmentää yhä. Korkein hallinto-oikeus päätti tänään, että työnantajan ei tarvitse maksaa työntekijän lennoista saatavista lentopisteistä veroa.

Verohallinnon mukaan päätös ei vapauta työntekijää veron maksusta. Aalto-yliopiston professori Heikki Niskakankaan mielestä KHO on kuitenkin ratkaissut asian.

— Työmatkoista saatuja lentopisteitä voi käyttää yksityisiin lentoihin taikka niihin palveluihin, mihin ne oikeuttavat. Pisteistä ei tarvitse pidättää ennakkoa, eikä niistä tarvitse maksaa veroa.

"Näin saa nyt sitten tehdä"

Verohallinnon mukaan työntekijän pitää edelleen itse maksaa veroa työmatkoista kertyvistä lentopiste-eduista, vaikka työnantaja ei sitä valvoisikaan.

—Verohallinto katsoo, että tässä olisi kysymys yksittäistapauksesta eikä yleisestä säännöstä, mutta minä kyllä katsoisin, että tässä on ihan yleisestä säännöstä kysymys. Eli näin saa nyt sitten tehdä.

Niskakankaan mielestä periaatteellisesti lentopisteistä pitäisi maksaa veroa. Ne ovat etuja, jotka saadaan työnantajalta. Käytännöllisyys kuitenkin voitti periaatteen KHO:n päätöksessä.

—Oikeudenmukaisen ja täsmällisen verotuksen toteuttaminen käytännössä olisi hyvin hankalaa. Kun tässä on kyse kohtuullisen pienistä eduista, verotusta ei välttämättä tarvitse sen takia toteuttaa.

Yrityksillä paine antaa lentopisteet omaan käyttöön

Yritykset voivat päättää, velvoittavatko ne työntekijöitä käyttämään pisteitä yrityksen hyväksi vai annetaanko pisteet työntekijöiden käytettäväksi.

—Totta kai tämä lisää painetta siihen suuntaan, että yritykset antavat työntekijöiden käyttää pisteet itselleen. Se, että yritykset ovat halunneet käyttää niitä yritykselle on osittain johtunut siitä, että sen (pisteiden antamisen työntekijöiden käyttöön) on katsottu olevan verolainsäädännön vastaista.

Esimerkiksi Finnairin Plus-pisteillä voi ostaa omien matkojen lisäksi myös tavaroita, kuten koruja ja astioita. Etua nauttiva työntekijä voi esimerkiksi maksaa pisteillä joululahjaostoksensa. Niskakankaan mielestä myös tästä periaatteessa pitäisi verottaa.

—Jos tilanne kehittyy siihen, että saa kaikenmaailman tavaroita ostaa ilmaiseksi näillä lentopisteillä, ei ole enää kysymys vähäisestä ja kohtuullisesta edusta. Tällöin voi olla mahdollista, että oikeuskäytäntö muuttuu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.