Venäläisyhtiö vahvistaa: Aiomme ostaa Helsingin telakan

Helsingin telakka on siirtymässä kokonaan venäläisomistukseen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä venäläinen talouslehti Kommersant, jonka mukaan Venäjän valtion omistama United Shipbuilding Corporation (USC) aikoo lunastaa STX Finlandilta sen osuuden Arctech Helsinki Shipyard -telakasta. Yhtiöt omistavat telakan nyt puoliksi.

USC:n viestintäjohtaja vahvisti myöhemmin ostoaikeen Ylelle ja Helsingin Sanomille. Kaupan aikataulua tai hintaa yhtiö ei halua kommentoida.

Helsingin telakan siirtyminen kokonaan USC:lle ei ole iso yllätys, sillä STX Finlandin korealainen emokonserni STX on pistämässä myyntiin muitakin Euroopan-toimintojaan. Telakan kannalta myynti saattaa olla hyvä uutinen, jos se vauhdittaa uusien tilausten saantia Venäjältä. Telakan toiminta on ollut tappiollista, ja se on raskaasti velkaantunut.

-Kaupan mahdollinen toteutus ei yllättäisi ja olisi varsin looginen kehitysaskel, kommentoi elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) Twitterissä.

Viime viikolla Helsingin telakalla oli rahoitushäiriöitä, joiden vuoksi työntekijöiden palkanmaksu viivästyi muutamilla päivillä. Yhtiö kertoi silloin tiedotteessaan, että kyseessä oli tilapäinen ja poikkeuksellinen lainatakuisiin liittyvä tilanne. Yhtiön päärahoittaja on venäläinen Alfa-pankki.

"STX:ää ei jää ikävä"

Helsingin telakan työntekijöiden keskuudessa uutinen venäläisten ostoaikeesta ei aiheuttanut huolta. Telakan pääluottamusmies Ilpo Haaja sanoo, ettei STX Finlandin luopuminen omistuksestaan ole suuri yllätys. Haajan mukaan työntekijöillä ei ole syytä nähdä omistajanvaihdosta uhkana.

-Emme me ainakaan pelkää. Nimi haalarin selässä on vaihtunut omankin urani aikana useita kertoja. Tärkeintä on, että työntekijöille riittää toimeentuloa.

Haaja huomautti, että todellisuudessa vain venäläisomistajat ovat viime aikoina tuoneet töitä Helsinkiin.

-Ei STX:ää jää kova ikävä.

USC eli venäläisittäin OSK on Venäjän suurin meriteollisuuskonserni. Kun yhtiö vajaat kolme vuotta sitten tuli Helsingin telakan toiseksi omistajaksi, Suomessa ladattiin siihen isoja odotuksia. Venäläisiä on kiinnostanut Helsingin telakassa erityisesti sen vahva arktinen osaaminen.

Puolikkaan hinta putosi rajusti

USC osti vuonna 2010 puolikkaan Helsingin telakasta STX Finlandilta noin 150 miljoonalla eurolla. Nyt USC maksaisi Kommersantin tietojen mukaan toisesta puolikkaasta enintään 20 miljoonaa euroa. Hinnan romahdusta selittävät telakan heikko kannattavuus ja kehnot näkymät.

Helsingin telakka rakentaa nyt Venäjän liikenneministeriölle kahta jäänmurtajaa, joista ensimmäinen valmistuu ensi keväänä. Toinen luovutetaan syksyllä 2015. Helsingin telakalla on noin 400 työntekijää.

Helsingin telakan myynnin jälkeen STX Finlandille jäisi enää Turun telakka. Yhtiö kertoi syyskuussa, että aikoo lopettaa Rauman telakan.

Myös STX Finlandille saatetaan jo etsiä uutta omistajaa, sillä STX Finlandin korealaisemon STX:n suurin velkoja, valtion omistama Korea Development Bank on vaatinut STX:n Euroopassa olevien yksiköiden myyntiä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat