Mainos

Venäjän turvatakuu puhuttaa baltteja

Venäjän esitys turvatakuista Baltian maille otetaan käsiteltäväksi, kun Viron, Latvian ja Liettuan presidentit tapaavat 10. marraskuuta liettualaisessa Palangan kaupungissa.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin esitti viime viikolla Liettuan presidentille Algirdas Brazauskasille turvatakuita. Jeltsin sanoi, että Venäjä, Yhdysvallat ja muut suuret eurooppalaiset maat - Saksa, Ranska ja muut, jos ne haluavat - voisivat yhdessä antaa turvallisuustakuut Baltian maille. Venäjän esityksestä on jo keskusteltu Baltiassa.

Venäjä kutsuu myös Pohjoismaita turvallisuushankkeeseen

Venäjän Viron-lähettilään mukaan Venäjän turvallisuushanke esitellään myös muille Euroopan maille, mm. Pohjoismaille, jotka voivat liittyä hankkeeseen.
Uusi suurlähettiläs Aleksei Glubhov sanoi perjantaina, että Venäjän aloitteen tavoitteena on "taata Baltian alueen vakaus ja auttaa myös Baltian maissa asuvia venäläisiä elämään turvallista ja rauhallista elämää".
Turvatakuista voitaisiin sopia Jeltsinin mukaan joko yhteisellä sopimuksella Baltian maiden kanssa tai erikseen Viron, Latvian ja Liettuan kanssa.

Baltit epäileväisiä, mutta kohteliaita

Venäjän ehdotusta Baltian maiden turvatakuiksi pidetään uutena yrityksenä sammuttaa Baltian maiden toiveet Natoon liittymisestä. Baltian maat ovat kuitenkin kohteliaasti sanoneet, että asiasta keskustellaan.
Vaitonaisin on ollut Viron presidentti Lennart Meri, joka sai aloitteen vasta torstaina Venäjän suurlähettiläältä.
Kaikki kolme Baltian maata pyrkivät Natoon, koska ne toivovat Nato-jäsenyyden vahvistavan niiden itsenäisyyttä ja turvaavan niiden tulevaisuuden epämiellyttäviltä yllätyksiltä.

Baltian maiden johtajat ovat toivoneet, että Baltian maat kutsuttaisiin jäsenneuvotteluihin Naton kanssa toisella laajentumiskierroksella. Sen ne haluaisivat alkavan vuonna 1999. Jeltsinin ehdotuksen ei Baltian maissa lopultakaan uskota toteutuvan.
Viron Nato-suurlähettiläs Jüri Luik - entinen ulkoministeri - on kommenttia pyydettäessä sanonut, ettei ehdotusta voida hyväksyä, koska se ei sovi yhteen nykyajan realiteettien kanssa.
-Mikään valtio ei voi nykymaailmassa taata minkään valtion turvallisuutta - sen voi tehdä vain valtioiden liitto, kuten Nato, Luik sanoi.
Luik tähdensi lisäksi, että ehdotus muiden Euroopan maiden kutsumisesta Baltian turvallisuushankkeeseen ei saa myönteistä vastausta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.