Venäjän rautateiltä syytös VR:lle Allegro-junista

Venäjän rautatiet RŽD syyttää VR:ää "laittomista toimista", kun VR ilmoitti eilen ottavansa käyttöön Venäjän ja Suomen välillä aiemmin kulkeneet Allegro-junat.

Liikenne Allegro-junilla Suomen ja Venäjän välillä lopetettiin Ukrainan sodan alettua.

– Venäjän rautateiden toistuvat ehdotukset Allegro-junien liikennöinnin jatkamisesta voimassa olevien sopimusten puitteissa eivät saaneet Suomen puolelta hyväksyntää, Venäjän rautatiet sanoo.

VR kertoi torstaina tiedotteessa ottaneensa junat panttioikeuden kautta haltuunsa. VR:n mukaan venäläinen omistaja on toistuvasti laiminlyönyt taloudelliset velvoitteensa yhteisyritystä kohtaan. Kun neuvottelut Venäjän rautateiden kanssa eivät tuottaneet tulosta, lunasti VR Karelian Transin lainat ja Allegro-junat siirtyivät VR:n omistukseen. 

Toistaiseksi viimeinen Allegro-juna saapui juuri Pietarista Helsinkiin – MTV vastassa Pietarista saapuvia 3:12
Toistaiseksi viimeinen Allegro-juna saapui elokuussa 2022 Pietarista Helsinkiin – MTV vastassa Pietarista saapuvia.

Venäläinen omistaja laiminlyönyt taloudelliset velvoitteensa

Allegro-nimellä kulkeneet Sm6-junat ovat olleet VR:n ja Venäjän rautateiden yhteisyrityksen omistuksessa.

VR ilmoitti eilen julkaistussa tiedotteessaan, että venäläinen omistaja on toistuvasti laiminlyönyt taloudelliset velvoitteensa yhteisyritystä kohtaan. VR kertoo lunastaneensa yhteisyrityksen lainat ja panttioikeuden kautta ottanut junat haltuunsa 14. joulukuuta 2023.

RŽD:n mukaan VR:n toimet ovat olleet ”laittomia” ja johtaneet siksi Venäjän rautateiden maksukyvyttömyyteen.

VR:n tarkoituksena on ottaa junat käyttöön vastaamaan kasvavaan kysyntään kotimaan kaukoliikenteessä vuodesta 2025 alkaen.  

Matkustajamäärät kaukoliikenteen reiteillämme ovat kasvussa ja uusi kalusto tulee tarpeeseen. Sm6-junat ovat laadukkaita, moderneja junia ja ne tukevat kotimaan liikenteen kasvua. Arvioimme tarkkaan millä reiteillä junat palvelevat parhaiten matkustajiamme, kertoo VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula.  

Lue myös:

    Uusimmat