Venäjän puutullit uhkaavat tuhansia työpaikkoja

Korkeat puutullit saattavat sulkea tuotantolaitoksia sellaisissa yksiköissä, jotka jo valmiiksi kamppailevat kannattavuutensa kanssa. Venäjän tuonnin korvaaminen olisi vaikeinta havu- ja koivutukkien osalta.

Puuntuonnin tyrehtyminen Venäjältä saattaa viedä tuhansia työpaikkoja Suomen metsäteollisuudesta. Puuntuonti Venäjältä uhkaa loppua kokonaan parissa vuodessa korkeiden vientitullien takia.

Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Anne Toppinen arvioi, että tuhansien työpaikkojen vähentyminen on mahdollista, jos tullit toteutuvat koko laajuudessaan eikä kotimaan markkinoilta löydy vastaavaa lisätarjontaa.

- Tullit voivat aiheuttaa tuotantolaitosten sulkemisia niissä yksiköissä, jotka jo valmiiksi kamppailevat kannattavuutensa kanssa, Toppinen toteaa.

Venäjän hallitus on korottamassa portaittain pyöreän puun vientitulleja. Heinäkuun alussa vientitulli nousee 4 eurosta vähintään 10 euroon kuutiolta. Ensi vuoden huhtikuussa tullia on kaavailtu korotettavaksi vähintään 15 euroon ja vuoden 2009 alussa vähintään 50 euroon kuutiolta.

Alun korotuksilla ei vaikutuksia

- Tämän vuoden korotuksella ei ole vielä merkittävää vaikutusta teollisuuteen. Lisäksi korotukset eivät ennen vuotta 2011 koske koivukuitua, jonka osuus puuntuonnista on noin 40 prosenttia, Toppinen arvioi.

Koivukuitua tarvitaan muun muassa hienopaperin valmistuksessa käytettävän sellun raaka-aineeksi. Jos Venäjän hallitus toteuttaa suunnitelmansa, tullikorotus koskee aikanaan koivukuitua. Toppisen mukaan koivukuitua on mahdollista korvata muun muassa tuomalla eukalyptussellua Etelä-Amerikasta.

Toppinen arvioi, että Venäjän tuonnin korvaaminen on vaikeinta havu- ja koivutukin osalta. Havutukki on sahojen ydinraaka-ainetta ja koivutukkia käytetään vaneriteollisuudessa.

- Niille on vaikea löytää korvaavia lähteitä, jotka voisivat täydellisesti korvata Venäjän tuonnin. Baltiasta ja Keski-Euroopasta voi saada jotakin, mutta sielläkin puun hinnat ovat nousussa ja niiden omakin tuotanto on kasvussa. Puuta pitäisi saada lisää Suomen markkinoilta tai vähentää omaa teollisuuden kysyntää, Toppinen sanoo.

"Itä-Suomessa tilanne on vaikein"

Metsäteollisuuden raakapuun käyttö nousi viime vuonna ennakkoarvion mukaan noin 75 miljoonaan kuutiometriin. Suomeen tuotiin raakapuuta ja haketta Venäjältä arviolta 16 miljoonaa kuutiota. Itä-Suomeen siitä jäi yli 10 miljoonaa kuutiometriä.

Jos puun vientitullit nousevat 50 euroon kuutiolta, Toppisen arvion mukaan suurimmissa vaikeuksissa ovat sahat ja vaneritehtaat.

- Itä-Suomessa tilanne on vaikein, sillä kaksi kolmasosaa tuodusta puusta käytetään Kaakkois-Suomen ja Pohjois-Karjalan metsäkeskusten alueilla. Lisäksi pohjoisessa on joitakin sahoja, joilla tuontipuun osuus on melko suuri, Toppinen toteaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat