Mainos

Venäjän pörssi vuoristoradassa

Venäjällä pörssiviikkoon lähdetään varovaisissa tunnelmissa. Venäjän pörssikurssit ovat aikaisemmin säästyneet vuoristoradalta, mutta nyt maailman ja etenkin Yhdysvaltain taloustilanne heijastuu Venäjällekin.

Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö ja Venäjä-asiantuntija Pekka Sutela sanoo MTV:n Huomenta Suomessa, että Venäjällä on odotettavissa epävakaisia pörssikuukausia.

- Venäjän hurjien kurssivaihtelujen yksi perimmäisistä syistä on se, että Venäjän pörssi on noussut viime vuosina nopeammin kuin missään muualla ja pitkään näytti siltä, että Venäjä välttyisi tältä kurssivuoristoradalta, mitä muualla on ollut. Nyt mennään lujaa ylös ja alas seuraavien kuukausien aikana, Sutela sanoo.

Venäjän valtio on luvannut jälleen lisää edullista lainarahaa pankeilleen. Sutelan mukaan Venäjän talous on Suomelle tärkeä, mutta sen roolia ei sovi liioitella.

-Venäjän taloutta kannattaa seurata, mutta sen merkitystä sekä hyvässä, että huonossa on helppo liioitella.

Venäjän talouteen vaikuttavat myös maan suurimpien öljylähtöisten yhtiöiden näkymät. Sutela ei kuitenkaan usko, että maan talous lähtisi öljyn halventumisen seurauksena suureen laskuun.

- Noin kaksi kolmasosaa vientituloista ja puolet julkisen sektorin tuloista tulee öljystä, mutta tänä vuonna öljyn hinta on kuitenkin korkeampi, kuin mitä se oli viime vuonna. Viime vuonna talous kasvoi 8 prosenttia ja uskon, että tänä vuonna tällä öljyn hinnalla talous kasvaa jälleen lähes 8 prosenttia, Sutela arvioi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.