Mainos

Venäjän mustasta listasta Soinin tulikaste - Hautalalta moitteet

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala hämmästelee ulkoministeri Timo Soinin kommentointia liittyen Hautalan päätymiseen Venäjän mustalla listalle. 

Venäjä julkisti eilen listan 89 eurooppalaisesta poliitikosta, joita ei päästetä maahan.

Hautalan mukaan ulkoministeriön pitäisi ottaa asia esille itäisen naapurimaan kanssa. 

– Kyse ei ole mistään symmetrisistä pakotteista suhteessa niihin, mitä EU on asettanut tiettyjä venäläisiä toimijoita kohtaan. Tämä varmasti ulkoministeriössä huomataan ja tiedetään. Siksi tämä on vähän vakavampi juttu, Hautala perustelee MTV Uutisille moitteitaan.

Soini sanoo blogissaan, että Venäjän listaa on turha ylidramatisoida. 

Hautala arvelee, että useat jäsenmaat, joiden kansalaisia on listalla, tulevat ottamaan asiat kahdenvälisesti puheeksi Venäjän kanssa.

– Olisin hyvin hämmästynyt, jos Suomella ei olisi mitään tämänsuuntaisia aikomuksia, niin kuin nyt olen valitettavasti saanut ymmärtää ulkoministeri Soinin puheista, Hautala toteaa.

Soini: Käsittely viranomaistasolla

Soini puolustautuu Hautalan syytöksiltä huomauttamalla, että reagointi mustaan listaan tapahtuu viranomaistasolla.

– Ulkoministeriöllä on tässä normaalit tavat ja tässä mennään viranomaistasolla. Täytyy huomauttaa, että tämä on Venäjän lista, joka koskee EU:ta ja EU-maiden poliitikkoja ja se on ensisijainen väylä, jota kautta tämä käsitellään, Soini toteaa MTV Uutisille.

Meppejä käännytetty rajalta jo aiemmin

Hautala ennustaa, että nimilista aiheuttaa toimintaa korkeinta EU-johtoa myöden.

– On aivan selvää, että Euroopan parlamentin puhemies ei jätä asiaa tähän, sillä neljännes tämän ryhmän nimistä on joko nykyisiä tai entisiä Euroopan parlamentin jäseniä, jotka ovat toimineet hyvin näkyvästi. Puhemies tulee varmasti huolehtimaan siitä, että asiat selvitetään. Schulz on tänään lausunnossaan sanonut, että on useaan kertaan pyytänyt Venäjän viranomaisia kertomaan, onko tällainen lista olemassa, koska useita EU-parlamentin jäseniä on käännytetty viime kuukausina Venäjän rajalta ilman mitään selityksiä, Hautala jatkaa. 

"Johdonmukaisesti yhä kauemmaksi oikeusvaltiosta"

Hautala ei usko, että kyseinen lista heikentää EU:n pakotelinjaa. Mutta mitä tällainen kertoo Venäjän tilanteesta?

– Tämä on yksi osoitus siitä, että Venäjä on kulkenut viime vuosina hyvin johdonmukaisesti yhä kauemmaksi oikeusvaltiosta ja kansainvälisen oikeuden piiristä. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.