Mainos

Venäjän hallitukselle lisää valtaa

Venäjän presidentti Boris Jeltsin on antanut maan uudelle hallitukselle enemmän valtaa kuin edellisellä hallituksella oli. Pääministeri Sergei Kirijenko voi päätöksiä tehdessään ohittaa presidentin, Jeltsin kertoi tänään tavattuaan Kirijenkon. Samalla hallituksen vastuu kasvaa.

Jeltsin nimitti tänään vielä puuttuvat jäsenet hallitukseen. Tärkeimmät ministerinpaikat on täytetty jo aiemmin. Ministeriöiden määrää supistettiin, ja ministeriöiden ohella aiemmin toimineet ns. osastot lakkautetaan kokonaan, Jeltsin sanoi. Presidentin lehdistöedustaja Sergei Jastrzembski sanoi, että uudistusten myötä Kirijenkon hallitus saa edeltäjäänsä paremmat toimintamahdollisuudet. Tärkeät peruskysymykset menevät kuitenkin edelleen presidentin kautta, Jastrzembski sanoi selittämättä tarkemmin, mitä kysymyksiä hän tarkoitti. Venäjän lain mukaan hallituksen päätökset eivät tarvitse presidentin siunausta, mutta käytännössä Jeltsin on puuttunut hallituksen työhön ja halunnut ohjata sitä.

Byrokratiaa karsitaan

Jeltsin selosti uudistuksia televisiossa tavattuaan Kirijenkon. Hän luonnehti Viktor Tshernomyrdinin johtamaa edellistä hallitusta monimutkaiseksi valtakoneistoksi, jossa oli pääministeri, varapääministereitä, ministeriöitä ja osastoja. Nyt osastot lakkautetaan kokonaan, ja niiden asiat siirtyvät ministeriöille. Koko hallituskoneistossa työskentelevien määrä putoaa puoleen. Jeltsinin mukaan hallitukoneiston uudistuksen jälkeen on aika siirtyä puhumaan konkreettisista kysymyksistä. Kirijenkon tärkeimmät tehtävät ovat nyt palkkarästien maksaminen, armeijan rahoittaminen sekä liittovaltion ja alueellisten virastojen rahansaannin turvaaminen.

Jeltsin erotti Tshernomyrdinin hallituksen 23. maaliskuuta, koska se ei ollut presidentin mielestä kyllin ripeä talousuudistusten toteuttamisessa. Vasta 35-vuotiaan Kirijenkon nimitys pääministeriksi kohtasi aluksi ankaraa vastustusta etenkin kommunistien taholta, mutta lopulta parlamentin alahuone duuma hyväksyi Jeltsinin suosikin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.