Venäjän erikoisjoukko yritti kaapata tai murhata Ukrainan presidentin sodan ensihetkinä – tämän videon Zelenskyi kuvasi dramaattisten vaiheiden jälkeen

Venäjän hyökkäyksen ensimmäiset päivät olivat olla kohtalokkaat Ukrainan presidentille, kertoo yhdysvaltalainen Time-lehti.

Kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan, oli laskuvarjoilla Kiovaan laskeutuneella venäläisellä erikoisjoukolla tärkeä tehtävä: Heidän piti murtautua presidentinlinnaan ja joko kaapata tai tappaa Volodymyr Zelenskyi.

Ukrainan armeija kertoi presidentille, että venäläissotilaat yrittivät edetä Kiovan kaduilla kovaa vauhtia kohti presidentinlinnaa. Zelenskyille selvisi pian, että hänen olinpaikkansa ei ole turvallinen, ja sitä pitää parantaa ja puolustaa viimeiseen asti.

– Ennen sitä iltaa olimme nähneet sellaisia asioita vain elokuvissa, kertoo presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak lehdelle.

Zelenskyi puki tällöin ensimmäistä kertaa päälleen luotiliivin. Rakennuksen valot sammutettiin, aseet otettiin esille.

Presidentin hallintorakennus linnoitettiin romulla

Vaarallinen tilanne vaati muun muassa sisäänkäyntien linnoittamista mitä erinäisimmillä tavaroilla. Sisäänkäynnit olivat kuin romukasoja, joihin oli kasattu kaikki irtoavat tavarat, lehti kuvailee.

Useat Zelenskyin lähipiiriin kuuluvat toivat perheensä turvaan rakennukseen. Yöllä hallintorakennusten lähistöllä käytiin kovaa tulitaistelua. Aseiden äänet ja räjähdykset kuuluivat sisälle asti.

– Se oli ehdottomasti hullujenhuone, myös sisällä ollut tiedustelupalvelun veteraani Oleksi Arestovich kuvailee. 

Arestovich kertoo, että Venäjän erikoisjoukko yritti rynnäkköä presidentin luokse kahteen otteeseen. Tässä kuitenkin epäonnistuttiin.

Tämän artikkelin alusta löytyvä video on kuvattu vain hetki sen jälkeen, kun venäläinen erikoisjoukko oli yrittänyt kaapata presidentin mukaansa. Katso kuinka Volodymyr Zelenskyi valoi uskoa hyökkäyksen kohteeksi joutuneeseen kansaansa.

"Miten tällaista voi olla?"

Sodan ensimmäisinä päivinä mietittiin myös, kuka ottaisi komennon, jos presidentti kuolisi.

Tähän virkaan olisi noussut Ukrainan parlamentin puhemies Ruslan Stefanchuk.

Stefanchuk muistelee, kuinka sodan ensimmäisenä päivänä presidentin ilme toimistossaan oli paljonpuhuva. Sodasta tuli totta.

– Se ei ollut pelko, mitä näin hänen kasvoillaan. Se oli kysymys: Miten tällaista voi olla? Stefanchuk kuvailee.

Stefanchuk riensi sodan alettua parlamenttiin, ja järjesti äänestyksen sotatilalain käyttöönotosta. Zelenskyi allekirjoitti asetuksen samana päivänä.

Lähde: Time

Lue myös:

    Uusimmat