Mainos

Venäjän duuma hyväksyi Tae-sopimuksen jäädyttämisen

Tae-sopimus on yksi keskeisistä kylmän sodan aikana länsi- ja itäblokkien kesken solmituista aseriisuntasopimuksista.

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma on hyväksynyt yksimielisesti lain, joka jäädyttää Tae-sopimuksen toimeenpanon. Sopimus rajoittaa tavanomaisten aseiden ja joukkojen määrää Euroopassa.

Laki antaa presidentti Vladimir Putinille valtuudet irrottaa Venäjä Tae-sopimuksen toimeenpanosta tai päättää siihen uudelleen sitoutumisesta valitsemanaan ajankohtana. Duuman jälkeen ratkaisu on vielä vahvistettava parlamentin ylähuoneessa.

Putin ilmoitti heinäkuussa Venäjän vetäytyvän sopimuksesta, ja päätöksen toimeenpanon varhaisin ajankohta on 12. joulukuuta.

Tae-sopimus on yksi keskeisistä kylmän sodan aikana länsi- ja itäblokkien kesken solmituista aseriisuntasopimuksista. Venäjä on ollut tyytymätön siihen, etteivät Nato-maat ole ratifioineet vuonna 1999 uudistettua Tae-sopimusta.

Ratifioinnin vastineeksi Nato haluaa Venäjän vetävän joukkonsa Georgiasta ja Moldovasta, kun taas Venäjä ei hyväksy koplausta. Venäjällä Tae-ratkaisu on toisaalta kytketty myös kysymykseen siitä, ryhtyykö Yhdysvallat sijoittamaan ohjuspuolustusjärjestelmänsä osia Tshekkiin ja Puolaan.

- Tae-sopimuksen toimeenpanon jäädyttäminen oli välttämättömyyden sanelema päätös, sanoi varaulkoministeri Sergei Kisljak duumassa. Hän korosti, että kaikkien sopimusosapuolien - ei yksin Venäjän - on noudatettava sitoumuksiaan.

Venäjä on korostanut, että Tae-lakiesityksen hyväksyminen parlamentissa ei välttämättä merkitse lopullista päätepistettä Tae-sopimuksen noudattamiselle.

- Tae-sopimuksen tuho olisi valtava ja herkkä menetys Euroopan maille. Venäjä on valmis tekemään osansa, muttei oman turvallisuutensa kustannuksella, esikuntapäällikkö Juri Balujevski sanoi duumassa uutistoimisto RIA Novostin mukaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.