Kolmesta suunnasta hyökkäävä Venäjä on luonut Luhanskin taskun: "Ovat oppineet virheistään – lähestymme Ukrainan sodan alun loppua"

Venäjä on kesäkuun aikana edennyt Donbassissa hitaasti, mutta kartalla selkeästi mitattavasti sekä idässä Severodonetskin suunnalla, pohjoisessa Lymanin alueella että etelässä Popasnasta pohjoiseen.

Sotilaallisesti katsottuna nämä taktiset voitot ovat muodostaneet "Luhanskin taskun", kirjoittaa australialainen kenraalimajuri evp. Mick Ryan Twitterissä.

– Ovatko venäläiset keskittäneet tarpeeksi taisteluvoimaa ja huoltoa sulkeakseen motin kolmelta suunnalta? Ryan pohtii.

– Venäjän täytyy tasapainottaa joukkonsa siten, että osa sotilaista pitää ukrainalaiset paikoillaan kun taas osa sulkee taskun, Ryan jatkaa.

Ryanin mukaan potentiaalisessa motissa olevien ukrainalaisjoukkojen tuhoaminen tai vangitseminen on Venäjän akuutti päätavoite sotilaallisesti katsoen. 

Sen sijaan poliittisesti tarkasteltuna tavoite on nimenomaan maa-alueen valtaaminen, Ryan sanoo. Donbassin alueen valtauksen on arvioitu olevan Venäjän minimitavoite sodassa.

Tiistaina Venäjä teki useita onnistuneita hyökkäyksiä Severodonetskin kaakkoispuolella, ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaa.

– Luhanskin tasku on osoitus siitä, että venäläiset ovat oppineet aikaisemmista virheistään ja ukrainalaiset taistelevat nyt eri sotaa kuin mitä Kiovan pohjoispuolella käytiin, Ryan sanoo.

Severodonetskissa Ukrainan vastarinta jatkuu ainakin Azotin kemikaalitehdasalueella, venäläislähteet ovat kertoneet ISW:n mukaan.

Kremlin katse on kuitenkin enenevissä määrin suunnattu jo Lysytshanskin kaupunkiin, joka sijaitsee Severodonetskin välittömässä läheisyydessä, Donetsjoen varrella.

Rauhan aikaan Lysytshanskissa asui suurin piirtein saman verran ihmisiä kuin Severodonetskissa, noin 100 000.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Yksi kriittinen paikka Luhanskin taskussa on reilun 10 000 asukkaan Zolote.

Zolote sijaitsee Severodonetskista etelään. Venäjän hyökkäyskärjet ovat edenneet kylästä katsoen toistakymmentä kilometriä pohjoiseen ja ovat muutaman kilometrin päässä toisistaan.

– Ei ollenkaan hyvä. Venäläiset ovat tehneet vaarallisia aluevaltauksia Lysytshanskin eteläpuolella ja ovat lähempänä Zoloten motin sulkemista ja uhkaavat myös Severodonetskia selustasta, kirjoittaa The Kyiv Independentin toimittaja Illia Ponomarenko Twitterissä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina julkaisi videon panssarivaunujen tuhoamisesta – näin ilmaiskut osuivat venäläisten tankkiletkaan 0:44
Maaliskuisella videolla tiiviissä letkassa edenneet venäläistankit joutuivat Ukrainan yllätyshyökkäyksen kohteeksi.

Viikko sitten kenraalimajuri evp. Ryan uskoi, että Luhanskin motin sulkeminen tulee Venäjälle kalliiksi. Samalla hän kirjoitti, että Ukrainalla on Luhanskissa käsissään "useita haasteita", jotka vaihtelevat poliittisista taktisiin.

– Poliittisesti (Ukrainan presidentin Volodymyr) Zelenskyin on vaikea vetäytyä Severodonetskista, saati sitten Luhanskin taskusta. Se on viimeinen osa Luhanskia, jota Ukraina pitää hallussaan, Ryan muistuttaa.

Kiovan tappion jälkeen Venäjä keskitti voimansa Itä-Ukrainaan. Tuon jälkeen Venäjä on muualla Ukrainassa pääosin pyrkinyt puolustamaan valtaamiaan alueita. Sekä Etelä-Ukrainassa että Harkovassa Ukraina on onnistunut tekemään menestyksekkäitä vastahyökkäyksiä.

– Ukrainan sotilasjohdon täytyy miettiä, minkä kokoisen joukon he voivat tai pystyvät asettamaan puolustamaan Luhanskin taskua samalla kun he puolustavat Harkovaa ja yrittävät edetä Hersonissa, Ryan kirjoittaa.

– Ukrainan täytyy myös pitää yllä strategista reserviä ennakoimattomien tilanteiden varalta tai jos jollain avainrintamalla tapahtuu katastrofi, Ryan jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Luhanskin tasku on verrattain pieni alue. Etäisyydet ovat kymmeniä, eivät satoja kilometrejä. Tästä huolimatta taskun sisällä on useita rintamia.

Ukraina joutuukin tasapainotella taskun pohjoisen, itäisen ja eteläisen seinämän välillä. Kaikkialle joukkoja, saati sitten esimerkiksi länsimaiden lähettämää modernia kalustoa ei välttämättä riitä tai haluta lähettää.

– Jokainen ukrainalainen komentaja huutaa länsimaisten tykistöjärjestelmien, ammuksien, ilmapuolustuksen ja muiden aseiden perään. Kaikille ei ole antaa tarpeeksi, Ryan muistuttaa.

Venäjän hyökkäys Luhanskissa ei ole ollut mitään salamasotaa, mutta Venäjä on edennyt myös sen jälkeen, kun Ryan arvionsa kirjoitti.

– Jos pahin tapahtuu, niin kuinka paljon ukrainalaisia on mahdollista Luhanskin taskusta pelastaa? Onko Ukrainalla varaa uuteen Mariupolin kaltaiseen piiritykseen Donbassissa? Ryan kysyy.

– Selviytymisestään taistelevien taktisen tason komentajien täytyy ymmärtää operatiivinen taso. Se määrittää ne riskit, joita he ottavat ja kuinka kauan he puolustavat asemiaan, Ryan jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Vaikka sekä Kremlin sotasuunnitelmat, Zelenskyin puheet että median uutisointi ovat viime viikkoina keskittyneet pitkälti Luhanskin alueeseen, ei siitä käytävä taistelu todennäköisesti ratkaise Ukrainan sotaa, Ryan arvioi.

– Tämän taistelun tärkeys tullaan täysin ymmärtämään vasta jälkikäteen, mutta me potentiaalisesti lähestymme tämän sodan alun loppua, Ryan päättää.

Video: Ukraina teki tuhoisan iskun Käärmesaarelle mainetta niittäneellä dronella 0:43
Ukraina teki toukokuussa tuhoisan iskun Käärmesaarelle mainetta niittäneellä dronella.

Lue myös:

    Uusimmat