Näin Suomi käyttää Moukari-panssarihaupitseja – asiantuntija havaitsi heti yhden ison eron Ukrainaan Suomen eduksi

Näin varusmiehet ampuvat tulivoimaisella panssarihaupitsilla – videolle tallentui valtava jysäys! 0:52
Näin varusmiehet ampuvat tulivoimaisella Moukari-panssarihaupitsilla.

Karjalan prikaati on julkaissut videon, jossa sen mukaan valmiusyksikön tykistöosien varusmiehet ampuvat K9-panssarihaupitsilla Pahkajärvellä.

Videolla näkyy, miten Moukari-lisänimeä Suomessa kantava panssarihaupitsi ajaa tuliasemaan, ampuu 155-millisellä tykillään ja poistuu paikalta.

Videossa on leikkauksia, joten on vaikea sanoa, miten sujuvasti kaikki etenee, mutta oletettavaa on, että pätkän on tarkoitus näyttää, miten Puolustusvoimat tositilanteessa haluaisivat panssarihaupitsejaan hyödyntää.

Etelä-Korean kehittämä K9 Moukari-panssarihaupitsi on alkuperäiseltä nimeltään K9 Thunder (ukkonen). Suomi hankki haupitseja 48 kappaletta vuonna 2016 ja kymmenen lisää vuonna 2021.

Majuri Mika Mäenpää kehuu videolla nähtävää toimintaa.

–  Videossa varusmiehet ampuvat ensimmäistä kertaa epäsuoraa tulta K-9 Moukarilla. Jo heti ensimmäisissä ammunnoissa tulitoiminta toteutetaan siten, että vaunu siirtyy vain lyhyen tulitehtävän ajaksi tuliasemaan ja poistuu siitä heti ammuttuaan, Mäenpää sanoo.

Kesäkuussa sosiaalisessa mediassa puolestaan kiersi video, jossa Norjan lahjoittama ja Ukrainan käyttämä M109-telahaupitsi joutuu oletettavasti venäläisen vastatykistön tulen kohteeksi. Voit katsoa videon alta.

Juttu jatkuu tviitin jälkeen.

Jos videon sisältävä tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tuolla videolla nähtävistä asioista Mäenpää löytää runsaasti kritisoitavaa. Huomattavaa toki on, että toinen videoista on kuvattu sotatilanteessa kun taas toinen harjoituksissa.

– Käyttötaktiikka ei oikein vakuuta. Tuliasemat aukealla, vaikka vieressä on metsikköä. Liikkuvaa tuliasematoimintaa ei harrasteta päätellen vaunun taakse puretuista ampumatarvikkeista, kommentoi Mäenpää Twitterissä.

– Pelkkä kaluston käyttökoulutus ei riitä. Pitäisi kouluttaa joukko myös käyttämään kalustoa taktisesti oikein. Tämä ei välttämättä ihan parissa viikossa onnistu, Mäenpää jatkaa.

Panssarihaupitsien suuri etu tavanomaiseen tykistöön verrattuna on se, että ne eivät tarvitse erillistä kalustoa tykin siirtämiseen, vaan tykin alla olevat telat kuljettavat haupitsin vaikkapa tuliasemasta toiseen.

– Lisäksi ovi ja luukut ovat auki tulitoiminnan aikana, mikä osoittaa osaamattomuutta tai huolimattomuutta. Harmillista, Mäenpää jatkaa.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri kommentoi hänkin sotavideota Twitterissä.

– Vaikea sanoa palaako lopussa vaunun takana olleet ampumatarvikkeet vai itse vaunu. Kaksi muuta vaunua tuskin kärsivät pahemmin muuta kuin sirpaleiden iskemiä, Toveri jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat