Reuters: Yhdysvalloilta 200 miljoonan dollarin edestä turvallisuusapua Ukrainalle – MTV seurasi sotaa

Kuvat rintamalinjoista paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen kaksi hidasta kuukautta 0:50
Katso karttavideolta, miten Ukrainan vastahyökkäys on edennyt kahdessa kuukaudessa. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 14. elokuuta 2023. 

  • Odessaan hyökättiin ohjuksin ja lennokein maanantain vastaisena yönä
  • ISW: Ukraina on edennyt taktisesti merkittävästi Zaporizhzhjassa
  • Ukraina on aloittanut 37 asuinalueen evakuoinnin Kupjanskin alueella
  • Venäjä väittää pysäyttäneensä dronehyökkäyksiä Moskovassa ja Krimillä
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

 

22.35: Reuters: Yhdysvalloilta 200 miljoonan dollarin edestä aseita, ammuksia ja muuta turvallisuusapua Ukrainalle

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoo lausunnossaan, että Yhdysvallat lähettää Ukrainalle muun muassa panssarintorjuntavalmiuksia, tykistön ammuksia ja miinanraivausvälineitä, kertoo Reuters.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Yhdysvaltoja maanantai-iltana pitämässään puheessa. 

– Tulemme tekemään vielä enemmän yhteistyötä kumppaneidemme kanssa puolustuksen hyväksi, Zelenskyi sanoi. 

Kaksi Yhdysvaltain virkamiestä kertoivat Reutersille viime maanantaina, että Washington alkaisi jakaa Ukrainan puolustuksen tueksi 6,2 miljardin dollarin varoja. Varat ovat peräsin Pentagonin kirjanpidossa tapahtuneesta virheestä, jossa Ukrainaan annettavan turvallisuuspaketin arvoa arviointiin aiemmin yläkanttiin.

Yhdysvaltain virkamiesten mukaan Washington valmistelee parhaillaan lisäbudjettia koskevaa pyyntöä Kiovan tukemiseksi. 

18.33: Ukrainan vastahyökkäys on edennyt hiukan idässä ja etelässä, joukot ovat käyneet Dneprin itärannalla

Ukrainan joukot ovat onnistuneet etenemään hieman sekä itäisellä että eteläisellä rintamalohkolla, kertoi Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar tiistaina. Varapuolustusministerin mukaan joukot ovat myös onnistuneet ylittämään Dnepr-joen ja "suorittamaan joitakin tehtäviä" sen itärannalla.

Itärintamalla Ukraina on tähän mennessä vallannut takaisin yhteensä 40 neliökilometrin verran alueita Bahmutin eteläpuolella. Venäläiset valtasivat Bahmutin toukokuussa pitkään jatkuneiden, erittäin raskaiden taistelujen jälkeen.

Ukrainan kesäkuussa aloittama vastahyökkäys on edennyt hitaasti varsinkin maan eteläosassa, missä vastassa ovat venäläisten erittäin hyvin linnoittamat asemat.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko painottikin maanantaina Kiovassa vierailleelle Saksan valtiovarainministerille Christian Lindnerille, että Ukraina tarvitsee edelleen lisää aseita.

Ukraina kaipaa muun muassa ilmapuolustusjärjestelmiä sekä pitkän kantaman aseita, Klitshko sanoi sosiaalisessa mediassa.

Odessaan hyökättiin ohjuksin ja lennokein

Venäjä hyökkäsi maanantain vastaisena yönä ohjuksilla ja lennokeilla Etelä-Ukrainassa sijaitsevaan Odessan satamakaupunkiin. Ukrainan armeija kertoi viestipalvelu Telegramissa, että Odessaan suunnattiin kolmessa aallossa yhteensä kahdeksan Kalibr-ristelyohjusta ja 15 iranilaisvalmisteista lennokkia.

Kaikki ohjukset ja lennokit pudotettiin, mutta taivaalta pudonnut romu haavoitti ainakin kolmea ihmistä, armeija kertoi.

Hyökkäykset Mustallamerellä ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Venäjä viime kuussa vetäytyi Ukrainan ja Venäjän välisestä, YK:n ja Turkin neuvottelemasta viljanvientisopimuksesta.

Venäjä on siitä lähtien hyökännyt kiivaasti Odessan alueen satamiin, joita käytettiin viljatuotteiden kuljettamiseen sopimuksen voimassaolon aikana.

Hyökkäys Odessaan tehtiin päivä sen jälkeen, kun Venäjä kertoi sotalaivastaan ammutun varoituslaukauksia kohti rahtialusta, joka oli matkalla Izmailin satamaan Mustallamerellä. Venäjän mukaan Palaun lipun alla purjehtinut turkkilaisalus ei vastannut, kun sotalaivasta vaadittiin päästä tutkimaan sen lastia.

Ukrainan mukaan Venäjän laivasto rikkoi toimillaan törkeästi YK:n merenkulkua koskevia sopimuksia.

(STT)

18.18: Zelenskyi vieraili rintamalla

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vieraillut joukkojen luona Donetskissa lähellä Itä-Ukrainan etulinjaa.  

Zelenskyin kerrotaan vierailleen prikaateissa, jotka osallistuivat hyökkäyksiin rintaman osuudella, joka on vastapäätä Soledaria, Venäjän hallitsemaa kaupunkia Bakhmutista pohjoiseen.

17.44: Kiinan puolustusministeri vierailee Venäjällä ja Valko-Venäjällä

Kiinan puolustusministeri vierailee tällä viikolla Venäjällä ja Valko-Venäjällä, kertoi Kiinan puolustusministeriö maanantaina. 

Puolustusministeri Li Shangfu lähti matkaan maanantaina ja palaa Kiinaan lauantaina, kertoi ministeriön tiedottaja.

Tiedottaja Wu Qianin mukaan ministeri osallistuu matkansa aikana Moskovan kansainvälisen turvallisuuden konferenssiin, jossa hän pitää puheen, ja vierailee sitten Valko-Venäjällä. Li kävi Venäjällä viimeksi huhtikuussa, jolloin hän tapasi presidentti Vladimir Putinin.

Tällä kertaa tiedottaja kertoi Lin tapaavan ainakin Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun sekä turvallisuuskonferenssiin osallistuvien maiden puolustusministereitä.

Valko-Venäjällä hän tapaa maan poliittiseen sekä armeijan johtoon kuuluvia henkilöitä, Wu kertoi.

Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa ja on halunnut esiintyä puolueettomana rauhanvälittäjänä konfliktissa.

(STT)

15.00: Dmitri Medvedev julkaisi X:ssä suomenkielisen viestin

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev on julkaissut viestipalvelu X:ssä viestin, jossa irvaillaan Suomen Nato-jäsenyydelle. Meemin teksti on kirjoitettu suomeksi.

Kuvassa on kaksi hahmoa, jotka keskustelevat seuraavasti: 

– Pekka, miksi maamme on liittynyt Natoon?

– Koska venäläiset ovat meille uhka.

– Mutta miksi he uhkaavat meitä?

– Koska me, Matti, olemme liittyneet Natoon.

Medvedev on tunnettu sekavista lausunnoistaan sosiaalisessa mediassa. Hän on tällä hetkellä Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja.

13.25: Venäjä varustaa uudet sukellusveneensä vaikeasti havaittavilla yliääniohjuksilla, kertoo venäläinen laivanrakentaja

Venäjä varustaa uudet sukellusveneensä huipputehokkailla ohjusjärjestelmillä, jotka sen mukaan pystyvät läpäisemään minkä tahansa uudenaikaisen ilmatorjunnan ja jotka on erityisen vaikea havaita.

Asiasta kertoi venäläisen RIA Novosti -uutistoimiston haastattelussa Venäjän johtavan laivanrakennusyhtiön johtaja Aleksei Rahmanov uutiskanava CNN:n mukaan. Rahmanov johtaa venäläistä OSK-telakkayhtiötä.

Hän kertoi Venäjän puolustusministeriön aloittaneen jo työt uusien Yasen-luokan taistelusukellusveneidensä varustamiseksi Zircon-yliääniohjusjärjestelmillä.

(STT)

10.12: Ukraina sanoo vallanneensa takaisin pienen alueen Bahmutin ympärillä

Ukraina on tähän mennessä vallannut takaisin yhteensä 40 neliökilometriä alueita Bahmutin eteläpuolella, kertoo maan televisiossa puhunut varapuolustusministeri Hanna Maljar.

Viime viikon aikana Ukraina valtasi takaisin kolme neliökilometriä aluetta Bahmutin kaupungin ympäristössä, hän sanoi.

Ukrainan joukot ovat onnistuneet saamaan takaisin vain pieniä alueita sen jälkeen, kun Ukraina aloitti vastahyökkäyksensä kesäkuun alussa lännen toimittaman aseavun voimin.

Guardian-lehden mukaan taistelut ovat nyt hajautuneet useille alueille yli tuhannen kilometrin pituisella etulinjalla.

(STT)

9.28:Venäjällä alkoi oikeudenkäynti Navalnyin liittolaista vastaan – syytetään "äärijärjestön" perustamisesta

Venäjällä on alkanut oikeudenkäynti vangitun oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin liittolaista Ksenija Fadejevaa vastaan. 31-vuotiasta Fadejevaa syytetään "äärijärjestön" perustamisesta, oikeuden tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Fadejeva on entinen Tomskin kaupunginvaltuuston jäsen sekä Navalnyin Tomskin-toimiston johtaja Siperiassa. Hän joutui Venäjän terroristilistalle viime vuoden tammikuussa.

Navalnyi sai elokuun alussa uuden, 19 vuoden vankeustuomion ekstremismisyytteistä. Häntä syytettiin muun muassa ääriliikkeen perustamisesta ja rahoittamisesta sekä julkisesta yllyttämisestä ääriliikehdintään.

(STT)

8.40: Ainakin kolme loukkaantui Venäjän ohjusiskussa Odessaan

CNN:n mukaan ainakin kolme loukkaantui Venäjän tekemässä ohjusiskussa Etelä-Ukrainassa sijaitsevaan Odessan kaupunkiin. Ukrainan ilmapuolustusvoimat kertoi Telegramissa loukkaantuneiden olevan ruokakaupan työntekijöitä.

Ukrainan mukaan kaikki kahdeksan mereltä laukaistavaa Kalibr-ohjusta ja 15 lennokkia torjuttiin.

Odessan alueellisen sotilashallinnon päällikkö Oleh Kiper kertoi varhain tänä aamuna Telegramissa hyökkäyksen olevan käynnissä ja kehotti asukkaita pysymään suojassa. Kiperin mukaan ohjusromut olivat aiheuttaneet useita tulipaloja kaupungissa. 

Odessa on ollut Venäjän hyökkäyssodan aikana useiden hyökkäysten kohteena. Venäjän iskut vahingoittivat viime viikolla kriittistä satamalaitosta ja keskeistä teollista infrastruktuuria. 

8.00: Video: Venäjä väittää ampuneensa alas dronen Belgorodin alueella – kuvia tapahtumapaikalta

Venäjä väittää ampuneensa alas dronen Belgorodin alueella - katso kuvia tapahtumapaikalta 0:45
Venäjän puolustusministeriö väittää maan ilmapuolustuksen ampuneen alas dronen Venäjän Belgorodin alueella noin kello kymmeneltä sunnuntai-iltana. 

7.58: ISW: Sotabloggaajien kommentit kertovat Venäjän heikosta taistelumoraalista

Ukrainan asevoimien esikunnan mukaan Ukraina teki vastahyökkäysoperaatioita ainakin kahdella rintamasektorilla sunnuntaina 13. elokuuta, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War. ISW:n mukaan Ukrainan joukot ovat tiettävästi edenneet läntisen Donetskin ja itäisen Zaporizhzhjan alueella sekä läntisellä Zaporizhzhjan alueella. 

Useat venäläislähteet väittivät 12. elokuuta venäläisjoukkojen vetäytyneen Urozhainen alueelta. Venäläislähteet kumosivat kuitenkin väitteet 13. elokuuta ja väittivät joukkojen miehittävän edelleen Urozhainen eteläosaa sekä taistelujen jatkuvan. 

ISW ei ole havainnut venäläisjoukkojen vetäytyneen kokonaan Urozhainen alueelta. ISW:n mukaan venäläisjoukoilla on tällä hetkellä asemia ainakin asutuksen eteläosassa. 

Venäläiset sotabloggaajat ovat hyödyntäneet Ukrainan voittoja Urozhainessa korostaakseen Venäjän heikkoa taistelimoraalia ja johtamisongelmia. Sotabloggaajat ovat kritisoineet esimerkiksi panssarivaunuyksiköiden tuen puutetta jalkaväelle sekä joukkojen haluttomuutta puolustaa asemiaan alueella.

6.32: Venäjä väittää ampuneensa alas dronen Belgorodin alueella 

Venäjän puolustusministeriö väittää maan ilmapuolustuksen ampuneen alas dronen Venäjän Belgorodin alueella noin kello kymmeneltä sunnuntai-iltana. 

Telegram-kanavalla julkaistun viestin mukaan tapauksesta ei aiheutunut henkilövahinkoja tai muitakaan vaurioita.

(Reuters)

21.52: Ukraina syyttää Venäjää merirosvouksesta

Ukraina syyttää Venäjää merirosvauksesta Mustallamerellä sen jälkeen, kun venäjä pysäytti Palaun lipun alla purjehtineen rahtialuksen varoitusslaukausten jälkeen.

Venäjän mukaan Palaun lipun alla purjehtinut alus ei vastannut, kun sota-aluksesta vaadittiin päästä tutkimaan sen lastia. Tämän jälkeen sota-aluksesta ammuttiin automaattiaseilla varoitustulta kohti alusta, kertoi Venäjän puolustusministeriö.

Varoitustulituksen jälkeen venäläissotilaat pääsivät helikopterilla tutkimaan laivaa. Tarkastuksen jälkeen laiva päästettiin jatkamaan matkaansa, puolustusministeriön lausunnossa sanottiin.

Ukraina on vedonnut kansainväliseen yhteisöön, jotta Venäjän toimi tuomittaisiin rikoksena.

20.16: Rauhannobelisti MTV:lle: Ukraina tarvitsee tehokkaampia aseita

Viime vuoden Nobelin rauhanpalkinnon vastaanottanut ukrainalainen kansalaisoikeusjärjestö vaatii Ukrainalle lisää aseapua. Center for Civil Liberties -järjestön johtajan Oleksandra Matviychukin mukaan Ukrainan iskut venäläiskohteisiin ovat hyväksyttäviä humanitaarisestakin näkökulmasta. MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi rauhannobelistin Kiovassa. 

Matviychuk on tyytymätön. Kuten Ukrainan sodanjohto, haluaa hänkin lännestä tehokkaampia aseita nopeammin ja enemmän. 

Nobelisti ajaa rauhaa, joka tulee hänen mukaansa sillä, että Ukraina voittaa Venäjän nopeasti – ei vain sinnittelemällä henkihieverissä kestosodassa.

– Käytännössä on selvä ero sillä, että autetaan Ukrainaa olemaan romahtamatta ja sillä, että autetaan Ukrainaa voittamaan nopeasti. Se tarkoittaa uusia asetyyppejä, nopeampaa 
päätöksentekoa ja raskaampia pakotteita, Matviychuk kommentoi.

Lue lisää aiheesta täältä.

15.29: Ukrainalaissotilaat veivät Käärmesaarelle rajamerkin

Ukrainalaisjoukot ovat jälleen tehneet symbolisen vierailun Käärmesaarelle, jolla on ollut merkittävä rooli Ukrainan sotapropagandassa Venäjän suurhyökkäyksen aikana.

Lauantaina ukrainalaisjoukot julkaisivat vierailustaan videon, jonka voi katsoa alta.

Uutisklipit 1:22
Ukrainan armeija julkaisi lauantaina videon, jossa rajamerkki pystytetään Käärmesaarelle.

Vierailun aikana ukrainalaissotilaat, rajavartijat ja sotilastiedustelun jäsenet kuljettivat saarelle rajamerkin, Ukrainan rajavartiolaitoksen johtaja Serhiy Deineko kertoi Facebookissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Käärmesaarta kuukausia miehittäneet venäläiset tuhosivat aiemman rajamerkin, Ukraina väittää. Ukrainan armeija ilmoitti heinäkuussa 2022 vallanneensa saaren takaisin.

Lue lisää sunnuntain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat