Rauhannobelisti MTV:lle: Ukraina tarvitsee tehokkaampia aseita nopeammin ja enemmän

Viime vuoden rauhannobelisti vaatii Ukrainalle lisää aseapua 2:16
Viime vuoden rauhannobelisti vaatii Ukrainalle lisää aseapua

Viime vuoden Nobelin rauhanpalkinnon vastaanottanut ukrainalainen kansalaisoikeusjärjestö vaatii Ukrainalle lisää aseapua. Center for Civil Liberties -järjestön johtajan Oleksandra Matviychukin mukaan Ukrainan iskut venäläiskohteisiin ovat hyväksyttäviä humanitaarisestakin näkökulmasta. MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi rauhannobelistin Kiovassa. 

Matviychuk on tyytymätön. Kuten Ukrainan sodanjohto, haluaa hänkin lännestä tehokkaampia aseita nopeammin ja enemmän. 

Nobelisti ajaa rauhaa, joka tulee hänen mukaansa sillä, että Ukraina voittaa Venäjän nopeasti – ei vain sinnittelemällä henkihieverissä kestosodassa.

– Käytännössä on selvä ero sillä, että autetaan Ukrainaa olemaan romahtamatta ja sillä, että autetaan Ukrainaa voittamaan nopeasti. Se tarkoittaa uusia asetyyppejä, nopeampaa 
päätöksentekoa ja raskaampia pakotteita.

Ihmisoikeusasianajaja ansioitunut Matviychuk näkee, etteivät Ukrainan nykyiset, ja tulevaisuudessa tehokkaammatkaan iskut Venäjälle, aiheuta ongelmia.

– Kansainvälinen humanitaarinen oikeus ei estä sitä, että Ukraina voi puolustautua Venäjän maaperällä, mutta se velvoittaa Ukrainaa suunnittelemaan operaationsa  niin, että siviiliuhrit ovat mahdollisimman vähäisiä.

Matviichukin organisaatiolle on partnereineen tähän mennessä kertynyt todistusaineistoa noin 48 000  sotarikoksesta sitten Venäjän viimevuotisen hyökkäyksen. Matviychuk on valittettavan varma siitä, että rikosten määrä nousee rajusti, kunhan Ukraina taistelee alueitaan takaisin ja tutkimukset etenevät.

– Me jatkamme yhä tutkimuksia Kiovan alueella, jolla venäläiset olivat vain joitakin viikkoja. Kysynkin itseltäni minkälainen helvetti meitä odottaa alueilla, joita venäläiset ovat miehittäneet jo yhdeksän vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat