Venäjä lisää vettä Ruotsin mainehaittamyllyyn Koraanin polttojen myötä – voisiko sama käydä Suomessa? Supo MTV:lle: "Venäjä pyrkii hyödyntämään erilaisia tapahtumia"

Ruotsi syyttää Venäjää maineensa lokaamisesta 2:20
Ruotsi syyttää Venäjää maineensa lokaamisesta.

Ruotsissa kesän mittaan poltetut ja turmellut Koraanit ovat herättäneet muslimivaltioissa erityisen paljon närää, mikä on johtanut muun muassa suurlähetystöön tunkeutumiseen Irakissa. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo arvioi keskiviikkona, että maan turvallisuustilanne on tapahtumien vuoksi heikentynyt. 

Rajut Ruotsin vastaiset mielenosoitukset ovat johtaneet siihen, että Ruotsin maine islamilaisissa valtioissa on ottanut kovan kolauksen. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo arvioi keskiviikkona, että mahdollisten uhkatapausten määrä on lisääntynyt. 

Tämän lisäksi Ruotsissa ollaan huolissaan mainehaitasta, sillä Ruotsia on pidetty suvaitsevana maana, mutta nyt sitä syytetään muslimimaailmassa laajasti islamofobiasta.

Ruotsin väestönsuojeluministeri Carl-Oskar Bohlin lausui aiemmin viikolla, että maata vastaan on käynnissä loka- ja disinformaatiokampanja, jonka takana on Venäjä. 

– Näemme, kuinka Venäjän tukemat toimijat aktiivisesti vahvistavat virheellisiä väitteitä, kuten että Ruotsin valtio on pyhien teosten häpäisyn takana, hän kommentoi.

– Venäjälle on eduksi pistää kapuloita Ruotsin rattaisiin, totesi myös terrorismitutkija Hans Brun.

Supo: "Venäjä pyrkii hyödyntämään erilaisia tapahtumia"

Miltä tilanne näyttää sitten Suomen näkökulmasta? Kysyimme Supolta, voisiko vastaavia uhkia kohdistua Suomeen, ja voisiko Venäjä yrittää vaikuttaa Suomeen sen omien kriisien kautta.

Voiko Venäjä Suomessa tarttua tällaisiin vastaaviin tapahtumiin, jossa voidaan luoda eripuraa?

– Suojelupoliisi ei ole havainnut viitteitä siitä, että Venäjä olisi Suomessa pyrkinyt tekemään Koraanin tuhoamiseen liittyvää suoraa informaatiovaikuttamista. Venäjä pyrkii kuitenkin todennäköisesti hyödyntämään erilaisia tapahtumia silloin, kun arvioi siitä olevan hyötyä.  

Ruotsin suhteen tiedossa on, että ”Venäjän tukemat toimijat” levittävät virheellisiä väitteitä, mutta mitä nämä toimijat voivat olla?

– Ruotsin viranomaiset vastaavat Ruotsin sisäisiin asioihin liittyvistä kysymyksistä.  

Millä tavalla sisäiseen turvallisuuteen ja toisaalta Suomen maineeseen voidaan vaikuttaa ulkoa?

– Emme spekuloi tällaisilla kysymyksillä julkisesti. Viranomaiset varautuvat erilaisiin tilanteisiin jatkuvasti.  

Onko Suomessa jotain vastaavaa, mihin Venäjän toimijat voisivat tarttua? Voiko esimerkiksi poliittinen tilanne ja hallitukseen liittyvät kohut olla sellaisia, joita Venäjä pyrkii hyödyntämään? Millaisia nämä keinot voisivat olla?

– Suomessa ei Supon arvion mukaan ole tällä hetkellä sellaisia yhteiskunnallisia kiistoja, jotka nousisivat Koraanien polttamisen tavoin globaaleja reaktioita herättäviksi, ja siten tarjoaisivat esimerkiksi Venäjälle mahdollisuuksia vaikuttamiseen. Ajoittain tiukkasävyinenkin yhteiskunnallinen keskustelu on osa suomalaista avointa demokratiaa. 

Supon mukaan Suomessa ei toisin sanoen ole tällä hetkellä pelkoa siitä, että ulkomailta olisi odotettavissa sitä kohtaan vastaavanlaista painostusta, jota Ruotsi nyt kokee Koraanien polttamisen johdosta. Toisaalta Venäjä myös ottaa hyödyn irti tapahtumista, jotka aiheuttavat kaoottisuutta yhteiskunnassa. 

 

Lue myös:

    Uusimmat