Venäjä: Lennokit iskivät teollisuuskohteisiin Tatarstanissa

Venäjä: Lennokit iskeneet teollisuuskohteisiin Tatarstanissa 0:28
Venäjä: Lennokit iskeneet teollisuuskohteisiin Tatarstanissa.

Ukrainalaisministeri on sanonut Ukrainalla olevan lennokkeja, joilla voi iskeä jopa yli 1 000 kilometrin päähän.

Venäjä sanoo lennokkien iskeneen tehtaisiinsa Tatarstanin tasavallassa noin 900 kilometriä Moskovasta itään. Asiasta kertovat muun muassa AFP ja venäläinen Interfax-uutistoimisto, joiden mukaan iskuissa on haavoittunut ihmisiä.

Aamulla tehdyt iskut osuivat Jelabugassa and Nizhnekamskissa sijaitseviin tehtaisiin, vahvisti Tatarstanin presidentti Rustam Minnihanov Telegram-viestipalvelussa.

– Valitettavasti Jelabugassa loukkaantui ihmisiä, Minnihanov sanoi.

Jelabugan erityistalousalueella loukkaantui paikallisen hallinnon lausunnon mukaan kaksi ihmistä, kun kaksi lennokeista törmäsi rakennuksiin.

Jelabugan lähellä sijaitsee talousvyöhyke, jossa on kemianteollisuutta, metallinkäsittelytehtaita ja konepajateollisuutta. Nizhnekamskissa puolestaan on suuri öljynjalostamo.

Interfaxin mukaan tehtaat kärsivät joitain vaurioita, mutta ei sellaisia, että ne olisivat aiheuttaneet häiriöitä niiden toimintaan.

Insider-nettilehden mukaan tänä vuonna Ukraina on tehnyt 15 lennokkihyökkäystä 13 öljynjalostamoon yhdeksällä Venäjän alueella. Lehden Telegram-viestin mukaan niistä vain 8 tärkeää jalostamoa on vaurioitunut merkittävästi.

Ukraina lisännyt lennokkien tuotantoa

Tatarstanin tasavalta sijaitsee yli 1 100 kilometrin päässä Ukrainasta. Ukraina ei toistaiseksi ole kommentoinut iskua.

Ukrainan digitaalisesta muutoksesta vastaava varapääministeri Myhailo Fedorov sanoi kuitenkin saksalaislehti Weltin maanantaina julkaisemassa haastattelussa, että Ukrainalla on nyt lennokkeja, joilla pystyy iskemään jopa yli tuhannen kilometrin päähän.

Ministerin mukaan Ukraina on onnistunut tänä vuonna kymmenkertaistamaan pitkän matkan miehittämättömien lennokkien tuotannon viime vuoteen verrattuna.

– Suurimman osan venäläisiin öljynjalostamoihin hyökänneistä lennokeista kantama on 700–1 000 kilometriä, mutta nyt on myös malleja, jotka voivat lentää yli tuhat kilometriä, Fedorov sanoi Weltille Ukrainska Pravdan mukaan.

Fedorov ennusti myös, että ensimmäiset prototyypit tekoälylennokeista voitaisiin saada taistelukentälle tämän vuoden loppuun mennessä.

– Ei kuitenkaan vielä voida ennustaa sitä, kumpi osapuoli voittaa teknologisen sodan. Joillain alueilla me voitamme, ja joillain toisilla venäläiset ohittavat meidät, hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat