Venäjä kuvaa Suomen sotavoimat ilmasta – luvallisesti

Venäjä tarkastaa Suomen sotilaskohteita loppuviikosta tehtävillä tarkastuslennoilla.

Avoin taivas -sopimuksen mukaisten lentojen tavoitteena on edistää maiden välistä avoimuutta ja turvallisuutta.

- Tällaisen laillisen tiedustelun tarkoituksena on vahvistaa, ettei maa ole tehnyt yllättäviä muutoksia sotajoukkoihinsa, esimerkiksi keskittänyt niitä jonnekin, kertoo everstiluutnantti Arto Kupiainen Ilmasotakoulusta.

Tarkkailulennon suomalaisena tehtävänjohtajana toimiva Kupiainen toteaa, että Venäjä tekee yleensä Etelä- tai Pohjois-Suomeen keskittyvän kierroksen. Torstaista lauantaihin kestävän lennon aikana kuvattaneen muun muassa varuskuntia, harjoitusalueita ja ohjusasemia.

Kuvien tarkkuus on tarkoin määritelty sopimuksessa esimerkiksi niin sanotun 30 senttimetrin säännön mukaan.

- Käytännössä se tarkoittaa sitä, että henkilöauton erottaa panssarivaunusta, mutta henkilöauton merkkiä ei enää erota, Kupiainen kiteyttää.

Vuosittain pari lentoa molemmissa maissa

Kupiaisen mukaan Venäjä tekee vuosittain Suomeen keskimäärin pari lentoa, joista toisen yksinään ja toisen yhdessä jonkin muun valtion kanssa. Suomi tekee lentoja Venäjälle samaan tahtiin. Yhteislennoilla on mukana esimerkiksi Ruotsi.

Sopimuksen mukaisesti Venäjä jättää lentosuunnitelmansa huomisaamuna, jonka jälkeen Suomi saa tarkastaa suunnitelman turvallisuuden. Vuorokausi suunnitelman jättämisen jälkeen lennoilla on lupa alkaa.

Nikolai Arsjonovin johtamassa venäläisessä tarkkailuryhmässä on 19 ihmistä. Koneena on Antonov AN-30B.

Lue myös:

    Uusimmat