Venäjä ja Kiina tukevat ABM-ohjussopimusta

Putin ja Jiang solmivat maiden välisen yhteistyösopimuksen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Jiang Zemin.

Venäjä ja Kiina pitävät kiinni ABM-sopimuksesta. Venäjän ja Kiinan presidenttien yhteisessä lausunnossa sanottiin tänään, että strateginen tasapaino perustuu vuonna 1972 solmittuun ohjussopimukseen.

Sekä Vladimir Putin että Jiang Zemin tuomitsivat Yhdysvaltain tekemän ohjuskokeen Tyynellämerellä. He korostivat pitävänsä tärkeänä sitä, että varustelukilpa avaruudessa estetään. Presidenttien lausunto liittyy Kiina ja Venäjän väliseen yhteistyösopimukseen, joka solmittiin tänään. Siinä osapuolet tukevat muun muassa maailmanlaajuista tasapainoa edistäviä sopimuksia sekä sopivat hyvistä naapuruussuhteista, ystävyydestä ja yhteistyöstä.

Uuden yhteistyösopimuksen on määrä korvata vanhentunut, vuonna 1949 solmittu sopimus sekä parantaa samalla Kiinan ja Venäjän välisiä kauppasuhteita. Molemmat maat vakuuttivat, etteivät ne suunnittele sotilaallista tai poliittista liittoumaa.

Sopimuksen allekirjoittaminen oli osa Putinin ja Jiangin virallisia neuvotteluja Moskovassa. Eilen alkaneen nelipäiväisen vierailun tavoitteena on määritellä pitkän aikavälin kehityssuunnitelma Kiinan ja Venäjän kahdenväliselle yhteistyölle, Jiang kertoi uutistoimisto Itar-Tassille.

Jiang tapaa myös duuman puhemiehen Gennadi Seleznjovin sekä Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin. 1960-luvulla Kiinan ja silloisen Neuvostoliiton välit kylmenivät, eikä uutta sopimusta ole sen koommin solmittu.

Venäjä haluaa lujittaa tasapainoa

Kiinalla ja Venäjällä on Jiangin mukaan samanlaisia näkökantoja kansainvälisten ongelmien selvittämisestä sekä kahdenvälisistä suhteista.

Putin sanoi puolestaan, että yhteistyön toivotaan lujittavan kansainvälistä tasapainoa ja turvallisuutta. Venäjän edustajien mukaan sopimusta pidetään osana "moninapaista maailmaa" ja vastapainona Yhdysvaltain asemalle ainona kylmän sodan jälkeisenä supervaltana.

-Tämä sopimus koskee tietenkin kaikkein eniten meidän kansakuntiamme mutta oletamme, että tämä dokumentti muodostaa perustan kansainvälisten suhteiden tasapainolle kokonaisuudessaan, Putin sanoi.

Putin kyseenalaisti Yhdysvaltain esittämiä sotilaallisia uhkia myös italialaisessa Corriera della Sera -sanomalehdessä tänään. Niin sanotut rosvovaltiot tarvitsevat hänen mielestään useita vuosikymmeniä kyetäkseen rakentamaan tarpeeksi kehittyneen hyökkäysjärjestelmän.

-En näe mitään pakottavia syitä ohjuspuolustusjärjestelmän luomiselle, koska kukaan ei uhkaa Yhdysvaltoja, Putin sanoi italialaislehden mukaan.

Putinin odotetaan keskustelevan aiheesta Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kanssa viikonloppuna Italian Genovassa suurten teollisuusmaiden (G8) kokouksessa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-Itar-Tass)

Lue myös:

    Uusimmat