Mainos

Venäjä ja Israel mukaan Euroopan unioniin?

Italian pääministeri esittää muun muassa Venäjän, Valko-Venäjän ja Israelin hyväksymistä Euroopan unionin jäseniksi. Komissio on tyrmännyt ehdotuksen tuoreeltaan.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi sanoi ranskalaislehti Le Figaron haastattelussa tällä viikolla, että Israel on hänen mielestään poliittisesti ja taloudellisesti vaikkakaan ei maantieteellisesti eurooppalainen valtio.

Berlusconin mukaan EU voi vahvistaa asemaansa Yhdysvaltoihin verrattuna liittämällä unioniin sellaiset valtiot kuten Turkin, Moldovan, Balkanin maat, Valko-Venäjän, Ukrainan ja Venäjän. -Lisään tähän vielä Israelin, Berlusconi sanoo.

Le Figarossa häneltä Berlusconilta kysyttiin, miten hän johtaa EU:n puheenjohtajakautta. Italiasta tulee puheenjohtajamaa heinäkuun alussa. Tällöin Berlusconi johtaa unionin huippukokouksia sekä edustaa EU:ta mm. kansainvälissä kokouksissa ja tapaamisissa.

Komissio tyrmää ehdotukset

Berlusconin näkemykset poikkeavat selvästi EU:n komission puheenjohtajan Romano Prodin käsityksestä. Italialainen Prodi katsoo, että Venäjän ja Israelin kaltaisten maiden kanssa unionin on luotava uudenlainen naapuruussuhde, mutta niistä ei tule koskaan EU:n jäseniä.

EU:n komissio tyrmäsikin tänään Berlusconin ehdotuksen.

Ulkosuhdekomissaari Chris Pattenin tiedottaja Emma Udwin muistutti, että EU:lla on tällä haavaa oma listansa jäsenehdokkaistaan sekä maista, joiden ehdokkuus riippuu niissä toteutettavista uudistuksista. - Israel tai Venäjä eivät ole sillä listalla, Udwin tyytyi toteamaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.