Mainos

Venäjä-asiantuntija tukee Niinistön ehdotusta: Tiitisen lista julki

Venäjä-asiantuntija pitää presidentin esitystä Tiitisen listan julkistamisesta hyvänä.

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Suomen Kuvalehdelle, että Tiitisen lista voitaisiin antaa rajoitetusti tutkijoiden käyttöön.

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen lehtori Arto Luukkanen Helsingin yliopistosta sanoo ymmärtävänsä Niinistön ehdotusta.

– Ehdottomasti pitäisi julkaista. Ymmärrän sen lausunnon listan julkaisusta tutkijoiden käyttöön, koska kaikki tällainen tiedusteluorganisaatioiden keräämä materiaali voi olla objektiivista. Ymmärretään kuitenkin, että se on historiaa. Tämä materiaali pitää punniten katsoa, että pitääkö se paikkansa.

Luukkosen mukaan suomalaiset ymmärtävät tapauksen, eikä kansalaisia enää tarvitse paapoa asiassa.

"Historiaa pitää voida ymmärtää"

Lista pitäisi Luukkaisen mukaan julkistaa myös sen takia, että suomalaiset ymmärtäisivät omaa historiansa.

– Kansakunnalla pitää olla käsitys omasta historiastaan, myös niistä ikävistä asioista. Emme voi ymmärtää tulevaisuutta ja nykyhetkeä, jollemme ymmärrä historiaa. Sen takia tämä olisi hyvä tehdä nyt. Jos tässä 25 vuotta kuluu, niin osalliset ovat haudan rauhassa. He eivät pääse itse kertomaan omaa kantaansa. Kaikki asiat pitää arvioida kaikilta kanteilta.

Luukkasen mukaan olisi tärkeää, että Suomi viimeisenä Euroopan maana astuisi tässä asiassa moderniin aikaan.

– Suomettumisen salailun aika päättyisi virallisesti, kun se lista julkistettaisiin. Se, mikä siinä voi olla mielenkiintoista on se kysymys, että miten paljon siinä listassa on ihmisiä? Kuka siellä on?

Luukkanen ei tiedä listan tarkempaa sisältöä. Pahimpien kauhuskenaarioiden mukaan listalla on ollut valtionjohdossa olleita henkilöitä, kuten korkeassa asemassa olleita virkamiehiä.

– Lista on haluttu pitää salaisena sen takia, että on mietitty mitä se Suomelle merkitsee ja mitä se tekee Suomen maineelle, että näin on tapahtunut. Nyt on kuitenkin yksinkertaisesti uusi aika ja asia pitää nostaa esille.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.