Vastaamo tiedotti tietomurrosta vasta lähes kuukausi rikosilmoituksen tekemisen jälkeen – syynä poliisin ohjeistus ja ilmaisukielto

Verkkoon vuodettujen tietojen lukeminen voi olla rikos: Näin kommentoi KRP:n tutkinnanjohtaja Marko Leponen 0:31
Verkkon vuodettujen tietojen lukeminen voi olla rikos. Katso KRP:n tutkinnanjohtaja Marko Leposen kommentit videolta.

Psykoterapiakeskus Vastaamo viivästytti tietomurrosta kertomista asiakkailleen poliisin ohjeistamana, kertoo Vastaamon hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kahri STT:lle.

– Poliisi on pyytänyt tutkinnallisista syistä rajoittamaan asiasta tiedottamista ja tiedon jakamista eteenpäin ja antanut myös ilmaisukiellon, Kahri kertoo tekstiviesteillä.

STT ei tavoittanut Kahria soittamalla. Kahri kertoo, että Vastaamo keskittyy nyt tilanteen hoitamiseen, asian selvittämiseen yhteistyössä viranomaisten kanssa ja tuen tarjoamiseen asiakkailleen.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi sunnuntaina iltapäivällä tiedotustilaisuudessa, että Vastaamo oli tehnyt rikosilmoituksen tietomurrosta ja kiristyksen kohteeksi joutumisesta 29. syyskuuta. Kahri on aiemmin sanonut, että kun Vastaamo sai tiedon tietomurrosta, siitä tehtiin heti rikosilmoitus sekä ilmoitukset kyberturvallisuuskeskukseen, Valviralle ja tietosuojavaltuutetulle.

Julkisuuteen Vastaamo kertoi asiasta viime keskiviikkona.

– Kiristäjän itse julkaistua asian, Vastaamo tiedotti asiasta viipymättä, Kahri kirjoittaa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen KRP:stä perusteli ratkaisua esitutkinnan turvaamisella sekä vahinkojen rajoittamisella. Hänen mukaansa myös tietosuojavaltuutettu on ollut päätöksenteossa mukana.

– Siinä vaiheessa tiedotuslinja on haluttu pitää hyvin niukkana juuri sen vuoksi, että sitä vahinkoa on yritetty rajoittaa mahdollisimman hyvin, Leponen sanoi STT:lle tiedotustilaisuuden yhteydessä.

Vastaamo tiedotti aiemmin, että tietomurron kohteena olisi ollut asiakasrekisteri vuoden 2018 marraskuulta.

Lue myös:

    Uusimmat