Mainos

Varovasti vesillä - sunnuntaina voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja

Perjantain ja lauantain veneilysää on vielä aurinkoinen, mutta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ja sunnuntaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa tulee paikoin voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja.

Perjantaina sää on tyyni. Rannikolla tuuli puhaltaa hiljalleen mereltä päin.

Lauantaiaamusta alkaen etelän puoleinen tuuli voimistuu läntisillä merialueilla. Iltaan mennessä tuuli puhaltaa jo 10 m/s ja on paikoin puuskaista. Eteläisillä merialueilla tuuli käy aluksi idästä, mutta kääntyy päivän aikana etelän puolelle.

– Ensimmäisiä ukkoskuuroja odotetaan Etelä-Suomeen myöhään lauantai-iltana tai lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Niihin liittyy rajuja tuulenpuuskia ja voimakasta salamointia, sanoo MTV3:n meteorologi Miina Manninen.

Sunnuntaina ukkoskuuroja saadaan Etelä- ja Keski-Suomessa.

– Ukkosten tarkkaa paikkaa tai ajoitusta on mahdoton ennustaa, joten kannattaa katsoa tuorein tilanne sadetutkasta aina ennen vesille lähtöä, sanoo Miina Manninen.

Runsas sade, tuulenpuuskat ja salamointi voivat aiheuttaa vahinkoja. Ukkosia saadaan vielä maanantainakin.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Ukkosia keskimääräistä vähemmän

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesän toistaiseksi suurin vuorokauden maasalamamäärä on 3 200 salamaa, jotka paikannettiin 18. heinäkuuta. Koko kesäkauden aikana on paikannettu reilut 24 000 maasalamaa, mikä on huomattavasti keskimääräistä vähemmän.

Eniten ukkosia koetaan tilastojen mukaan heinäkuussa, jolloin Suomen maankamaralle iskee keskimäärin noin 60 000 salamaa eli lähes puolet koko vuoden 140 000 salamasta.

Erityisesti kesän kosteimpina hellepäivinä ukkospilvet voivat kehittyä voimakkaiksi rajuilmoiksi ja aiheuttaa rankkaa sadetta, voimakkaita ukkospuuskia, suuria rakeita ja jopa trombeja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.