Varovaiset toiveet tulitauosta virisivät Ukrainassa

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on varovaisen optimistinen huomenna Valko-Venäjän Minskissä käytävien tulitaukoneuvottelujen suhteen.

Hän puhui tiedotustilaisuudessa Naton huippukokouksessa Walesissa illalla.  

Poroshenkon mukaan on tärkeää, että verenvuodatus saadaan loppumaan, vangit vapautettua ja Venäjän joukot poistuvat maasta.  

– Ukrainan itsenäisyydestä ei keskustella, presidentti painotti.  

Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen puolestaan oli samassa tilaisuudessa varovaisempi sanoissaan. Hän muistutti, että aiemmat Venäjän lausunnot ovat olleet savuverhoja, joiden turvin se on jatkanut Ukrainan aseman horjuttamista.  

– Jos nyt on kyse aidosta pyrkimyksestä, toivotamme sen tervetulleeksi, Rasmussen lisäsi.  

Hän myös totesi, että kansainvälisen yhteisön täytyy turvautua kovempiin Venäjän vastaisiin pakotteisiin, jos maa jatkaa puuttumista Ukrainan asioihin.  

Kapinalliset varauksellisesti mukana  

Poroshenko on sanonut läntisille johtajille uskovansa, että tulitaukosopimus allekirjoitetaan Minskissä huomenna.  

Orastavista tulitaukotoiveista huolimatta taistelut Itä-Ukrainassa ovat jatkuneet. Mariupolin satamakaupungin lähettyviltä on kuulunut voimakkaita räjähdyksiä, ja Ukrainan armeijan joukot valmistautuivat kapinallisten hyökkäykseen.  

Donetskissa puolestaan yhden ihmisen sanottiin kuolleen räjähdyksissä.  
Presidentti Poroshenkon mukaan tulitaukosopimus olisi ensiaskel kohti Ukrainan rauhansopimusta.  

Myös itäukrainalaiset kapinalliset ilmoittivat olevansa valmiita tulitaukoon tietyin ehdoin. Kapinallisjohtaja Oleg Tsarjovin mukaan Ukrainan hallinnolta vaaditaan kuitenkin todellisia takuita siitä, että Ukraina kunnioittaa tulitaukosopimusta.

Hänen mukaansa kaikki Ukrainan puolella taistelevat joukot eivät tottele Kiovan hallintoa.  

Minskissä huomenna käytävissä neuvotteluissa ovat mukana Venäjän, Ukrainan, Itä-Ukrainan separatistien sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajat. 

Lue myös:

    Uusimmat