Mainos

Varkaiden Ford jumahti rantahiekkaan – poliisi pääsi ympäri Suomea mellastaneen latvialaisliigan jäljille

Itä-Uudenmaan poliisi on yhdessä Latvian viranomaisten kanssa tutkinut laajaa perämoottorivarkauksien sarjaa, jonka jäljet johtivat Latviaan.

Perämoottoreita on viety alkukesästä 2016 lähtien. Tapahtumat alkoivat, kun Porvoossa yritettiin 16. toukokuuta 2016 anastaa perämoottoria. Teko kuitenkin keskeytyi, kun epäiltyjen Ford Mondeo -merkkinen farmariauto jäi jumiin rantahiekkaan.

Auto oli rekisteröity Suomessa asuvan henkilön nimiin, mutta poliisi selvitti tutkimuksissaan, että varsinaiset tekijät olivat latvialaisia henkilöitä.

Yhteydenotto Latvian viranomaisiin vahvistivat epäilyt. Latviassa saatiin havaintoja myös epäilyttävästä veneliikkeestä ja harjoitetusta perämoottorien myynnistä.

Maiden välistä yhteistyötä

Koska jo esitutkinnassa alkoi jo alkuvaiheessa vaikuttaa siltä, että kyseessä oli laaja rikossarja, perustivat Suomen ja Latvian viranomaiset perustivat yhteisen tutkintaryhmän. Kaksi tekijää saatiinkin tutkintaryhmän ansiosta kiinni paikan päältä 7. syyskuuta 2016, kun he olivat hetkeä aiemmin anastaneet viisi perämoottoria Asikkalassa. Latvian poliisi otti samoihin aikoihin kiinni Latviassa ryhmän johtajaksi epäillyn miehen.

Poliisi epäilee, että tekojen takana on useista henkilöistä koostunut, perämoottorien anastuksia varten järjestäytynyt rikollisryhmä, johon on kuulunut sekä Latviassa että Suomessa asuvia henkilöitä.

Yli puolen miljoonan arvosta tavaraa

Esitutkinnassa selvisi, että ryhmää epäillään useista noin puolentoista vuoden aikana tehdyistä perämoottorivarkauksista. Latviasta kotoisin olevat epäillyt tekivät Suomeen yli 20 matkaa, joiden aikana anastettiin tai yritettiin anastaa yli 100 perämoottoria.

Anastetun omaisuuden yhteisarvo on yli 600 000 euroa. Tekoja tehtiin useilla paikkakunnilla ympäri Suomen. Tutkinnassa selvisi anastuksia Asikkalassa, Espoossa, Hollolassa, Kotkassa, Lohjalla, Loviisassa, Porvoossa, Raaseporissa, Sipoossa ja Sysmässä.

Kaikkien perämoottorien anastukset teki yksi latvialainen vaihtuvien maanmiestensä kanssa. Ryhmän toimintaan osallistui latvialaisten lisäksi Suomessa asuva venäläinen keikka-autojen hankkija sekä perämoottorien salakuljetuksesta vastannut latvialainen. Perämoottorit myytiin latviassa eteenpäin.

Esitutkinnan aikana tutkintavankeja on ollut kuusi ja heistä lähes kaikki ovat vangittuina. Kolme epäiltyä tekijää luovutettiin Suomeen Latviasta eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella. Asia siirtyy pian syyttäjälle syyteharkintaa varten.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.