Varapuhemies Filatov MTV Uutisille: Eerolan hyllytys on surullinen tapaus – "On pyritty noudattamaan sääntöä, ettei temppuilla epämääräisillä enemmistöillä"

5:44
Eduskunnassa lausuttiin yöllä runoja – Jenna Simula lausui salissa avustajansa runon sanasta sanaan

EU:n tukipakettikeskustelu on mennyt vuoropuhelusta vuoroissa puhumiseen, tiivistää varapuhemies Tarja Filatov (sd.) MTV Uutisille. Filatovin mukaan tilanne tuntuu oudolta, sillä salissa toistetaan samoja argumentteja kerta toisensa jälkeen.

– Tilanne tuntuu oudolta huomioiden, että on ollut tiettyjä pelisääntöjä, joiden mukaan salissa toimitaan, Filatov kertoo.

Varapuhemies Filatov pitää surullisena ratkaisua, jossa perussuomalaisten varapuhemiehen Juho Eerolan ei anneta johtaa enää puhetta tukipaketin käsittelyssä.

Puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi aiemmin tänään ratkaisun syyksi epäilyn siitä, toimisiko Eerola puhetta johtaessaan puolueettomasti.

– Tähän asti Eerola on ollut hyvä varapuhemies, mutta hän julkisesti selvästi sanoi käyttävänsä ikään kuin poikkeuksellista enemmistöä hyväkseen, jos pystyy.

– Eduskunnassa on salissa ja valiokunnissa pyritty noudattamaan sääntöä, ettei temppuilla epämääräisillä enemmistöillä, koska tiedetään, että illalla ja myöhään salissa saattaa olla paikalla aika erilainen sali kuin se kansan äänestämä koko sali.

Filatovin mukaan Eerolan vihjaus siitä, että tämä saattaisi sallia salissa väliaikaisen enemmistön voimin tehtävän asian käsittelyn, aiheutti sen, ettei Eerolan toimintaan voinut enää luottaa.

Julkisuudessa on puhuttu tapauksesta Eerolan hyllyttämisenä. Tarja Filatovin mukaan varapuhemiehiä ei voi varsinaisesti hyllyttää, sillä eduskunnassa on vain yksi puhemies.

– Silloin, kun puhemies on käytettävissä, on itsestään selvää, että hän ottaa sen tilan. Silloin, jos hän ei ole, hän ohjaa tehtäviä varapuhemiehille ikään kuin eteenpäin.

– Tässä tilanteessa puhemies on käyttänyt valtaansa ja tuen täysin ratkaisua.

Filatov ei uskalla ennakoida, kuinka kauan käsittely eduskunnassa vielä jatkuu, sillä kansanedustajilla on jakamaton puheoikeus.

– Oletetaan, että jokainen edustaja käyttää puhevaltaansa vastuullisesti eikä pyri jarruttamaan päätöksentekoa, sillä päätöksenteon takia eduskunnassa ollaan.

Hieman ennen kello 23 tukipaketin tiimoilta oli pidetty yhteensä jo vajaat 190 puheenvuoroa usean päivän aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja