Vapaa-aikaa voikin olla liikaa – tämä on tutkimuksen mukaan sopiva määrä

Nykytyö on aivoille rasite – tällainen työ on rankinta 3:07
Nykytyö on aivoille rasite, eikä vapaa-aikakaan välttämättä rentouta. Katso, millainen työ on aivoille rankinta!

Hyvinvointia ei vähennä se, että vapaa-ajalla tekee tuottavia asioita, paljastaa tutkimus.

Loman jälkeen mieli askartelee jo seuraavan lomahaaveen parissa, mutta tiesitkö, että vapaa-aikaakin voi olla liikaa? Tämän tutkimuksen mukaan liiallinen joutilaisuus voi olla haitallista, kertoo Metro.

Yli viisi tuntia tyhjää aikaa oli liikaa

Tutkimusta tehnyt Marissa Sharif tiimeineen analysoi kymmenien tuhansien amerikkalaisen tietoja Pennsylvanian yliopistossa. Tulos on kiinnostava: optimaalisin vapaa-ajan määrä vaikutti tulosten perusteella olevan noin 2–5 tuntia päivässä.  Jos "tyhjää aikaa" oli enemmän kuin viisi tuntia, positiivisten kokemusten määrä alkoi vähentyä.

– Vaikka liian vähäinen vapaa-aika on huono asia, lisääntynyt vapaa-aikakaan ei aina ole parempi, Sharif kuvaa.

"Monet kokevat, ettei heillä ole tarpeeksi aikaa, mutta..."

Tutkimuksen toisessa osassa 14 000 ihmisen tiedot paljastivat, ettei pelkkä vapaa-aika ole tarpeeksi – sen täytyy myös olla laadukasta. Positiivisia vaikutuksia lisäsi se, että vapaitaan saattoi käyttää asioiden tuottavaan hoitamiseen.

– Monet kokevat, ettei heillä ole tarpeeksi aikaa, mutta vastaus ei ole hankkiutua eroon kaikista velvollisuuksista. Tuloksen mukaan kokonainen vapaapäivä, jonka saa täyttää, miten haluaa, voi jättää ihmisen yhtä onnettomaksi. Tämän sijaan pitäisi pyrkiä kohtuulliseen vapaa-aikaan, jonka voi käyttää, miten haluaa, Sharif kuvaili Twitterissä.

Katso myös:  Jatkuva kiire näkyy ja tuntuu aivoissa: "Vaikea päästä mihinkään kiinni kunnolla". Juttu jatkuu videon alla.

Jatkuva kiire näkyy ja tuntuu aivoissa:"Vaikea päästä mihinkään kiinni kunnolla" 2:10
Miten aivoja pitäisi hoitaa? Miksi vapaa-aikakaan ei välttämättä rentouta?

Tyytyväisimpiä 3,5 tunnin vapaa-aikaan

Tutkimuksen kolmannessa osassa osanottajia kehotettiin kuvittelemaan, että heillä olisi vapaa-aikaa joko vartti, 3,5 tuntia tai seitsemän tuntia päivässä ainakin puolen vuoden ajan.

Osanottajat olisivat olleet tyytyväisimpiä 3,5 tunnin vapaa-aikaan. He valitsivat 3,5 tunnin vapaan mieluummin kuin seitsemän tunnin oleskelun, koska olisivat silloin kokeneet itsensä "tuottavimmiksi ja enemmän aikaansaaneiksi", Sharif kuvaili Twitterissä.

Käytä vapaa tuottavasti tai muiden kanssa seurustellen

Tutkimuksen neljäs osuus puolestaan paljasti, että mikäli tarkoitus oli viettää vapaata nimenomaan joutilaana, osanottajat olisivat mieluiten valinneet 3,5 tuntia seitsemän tunnin sijaan.

Jos ihminen on eläkkeellä tai työtön, hänellä voi olla liiallisesti tyhjää aikaa käsissään. Sharifin mukaan ihminen voisikin hyötyä siitä, että ajan käyttää tuottavasti tai muiden kanssa seurustellen. Runsas yksinolo vapaa-aikana ei lisännyt hyvää oloa samalla tavalla kuin sosiaaliset aktiviteetit.

Muuttuisiko tulos, jos yhteiskunta ei korostaisi tuottavuutta hyveenä?

Sharifin mukaan tuloksia tulkitessa tulee ottaa huomioon, että kokeessa vastaajat kuvittelivat vapaa-aikaa; jatkossa sitä kannattaisi tutkia kokeellisesti.

Epäselväksi vaikuttaisi myös jäävän se, miten suuri osa tuottavuusajattelulla todella on ihmisten valinnoissa – entä, jos eläisimme yhteiskunnassa, joka ei painota työtä ja suoriutumista? 

Metron mukaan tutkimus paljastaa myös ainakin sen, että emme koskaan voi olla täysin vapaita yhteiskunnan odotuksista ja sen tuottamista ajatuksista.

Katso myös: Näin monta taukoa työpäivän aikana täytyisi pitää! Onnistuuko?

Näin monta taukoa työpäivän aikana täytyisi pitää! 3:57

Lue myös:

    Uusimmat